Horror a boltokban: történelmi csúcsot döntöttek az élelmiszerárak

Horror a boltokban: történelmi csúcsot döntöttek az élelmiszerárak

agrarszektor.hu
Összességében drágábbak lettek az élelmiszer-alapanyagok a nemzetközi kereskedelemben - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár indexe, mely a nemzetközileg jelentős élelmiszer-alapanyagok havi árváltozását követi, 1,1%-kal erősödött januárban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ebben a növényi olajok játszottak jelentős szerepet, melyek 4,1%-os drágulással történelmi csúcsot döntöttek. A trend egyaránt vonatkozott az összes fontos termékkategóriára, melyet a nyersolaj drágulása is befolyásolt. Az indonéziai export körüli bizonytalanságok újra felfelé nyomták a pálmaolaj árát, míg a szójaolaj esetében a jelentős importvásárlások (főleg India által) éreztették hatásukat. A repce- és napraforgóolaj piacát a szűkös ellátás és utóbbinál az élénk importkereslet határozta meg - olvasható a FAO közleményében. A piaci folyamatokat Bubáker Ben-Belhasszen, a FAO piaci és kereskedelmi osztályának vezetője így kommentálta: "A visszafogott kínálat, tetőzve a keresleti oldal problémáival - ezen belül is a munkaerőhiány és a kedvezőtlen időjárás - megágyaztak a történelmi drágulásnak a növényi olajok piacán. Előfordulhat, hogy ezen hatások nem tűnnek el hamar."

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Folytatva a négy hónapja tartó tendenciát, a FAO tejtermék-árindexe 2,4%-ot emelkedett egy hónap és 18,7%-ot egy év alatt. A legnagyobb ugrást a sovány tejpor és a vaj esetében mérték. Az okok között találjuk a szűkülő nyugat-európai exportkészleteket és a várhatóan átlag alatti kibocsátást a Csendes-óceán térségében, továbbá a globális piacot tovább szűkíti a tejfeldolgozást és -szállítást akadályozó, a Covid-19-hez köthető munkaerőhiány. A gabonafélék árindexe csupán 0,1%-ot nőtt decemberhez képest. Ezen belül a kukorica ára 3,8%-kal emelkedett a tartós dél-amerikai szárazság körüli aggodalmak miatt, míg a búza ára 3,1%-kal csökkent januárban, köszönhetően a bőséges ausztrál és argentin termésnek. A mérsékelt termés és az ázsiai piac stabil kereslete 3,1%-kal drágította a rizs árát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mérsékelten nőtt a húsfélék ára december óta; a marhahús ára új csúcsot döntött, miután az alacsony készletek nem tudták kielégíteni az importigényeket. Ezzel szemben a birka- és szárnyashús ára mérséklődött, köszönhetően az importigényeknél nagyobb exportkészleteknek. A magas bekerülési költségek a sertéshús árát kis növekedésre ösztönözték. A FAO cukorárindex volt az egyetlen termékcsoport a globális élelmiszerkosáron belül, amelynek ára januárban csökkent (-3,1%). Az árcsökkenés főleg a kedvező indiai és thaiföldi termelési kilátások és az eső híre mellett az etanol alacsony ára miatt indult be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31