2023. október 1. vasárnap Malvin
Elárulta a titkot a szakértő: így juthatsz olcsón zöldséghez, gyümölcshöz

Elárulta a titkot a szakértő: így juthatsz olcsón zöldséghez, gyümölcshöz

agrarszektor.hu
Megállás nélkül drágulnak itthon az élelmiszerek, ezért egyre nagyobb az igény az otthoni, háztáji termelésre és az önfenntartásra. Nem számít, hogy nagyobb vagy kisebb területről, konyhakertről vagy éppen balkonládáról van szó, láthatóan egyre több embert érdekel ez a tevékenység. Persze, ebbe sem szabad csak úgy belecsapni, előtte érdemes jó néhány dolgot átgondolni és tippeket megfogadni, hogy garantált legyen a siker és learathassuk munkánk gyümölcsét. Hogy hogyan, az az alábbi cikkből kiderül.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ebben nyújthat követendő példát és adhat a gyakorlatban is működő, remek tippeket a somogyvámosi Krisna-völgy, ahol évtizedek óta természetes módon termelnek, tehát a természet rendszerét próbálják másolni, és ahol évente több tonna zöldséget- és gyümölcsöt, valamint többféle gabonát „állítanak elő” - írja a HelloVidék. De vajon mi a titkuk? Természetes módon termelnek, tehát a természet rendszerét próbálják másolni, követni a somogyvámosi Krinsna-völgyben. Ez alapjaiban véve azt jelenti, hogy a talajművelésük teljesen a természet mintájára épül.

EZ IS ÉRDEKELHET

A völgyben a talaj egészségét tartják szem előtt, ami a megközelítésük, mondhatni holisztikus szemléletük szerint egészséges növényt és egészséges embert teremt. Antal Balázs, egyházi nevén Bálamódaka Dász, a Krisna-völgy főkertésze szerint az alábbi tippeket érdemes lehet megfogadni:

 • a kezdéshez mérjük fel az egyszerűbb és a bonyolultabb zöldségeket (a paradicsom igénytelenebb, mint a paprika);
 • kezdjünk nyári idényzöldségekkel, mint paprika, paradicsom, stb;
 • érdemes a tökkel, cukkinival, rukkolával, salátával, krumplival, hagymafélékkel kezdeni;
 • vegyük figyelembe, hogy a sárgarépa nagyon érzékeny a jó minőségű talajra (lassan kel és a gyomok is megelőzhetik);
 • kezdjünk el palántázni;
 • ha van esetleg fóliánk, akkor jöhetnek a káposzta félék, és ezek közül a bordás kel és a leveles sokkal könnyebben termeszthető mint a hagyományos káposzta;
 • akinek fóliája van, egész évben tud termeszteni zöldséget;
 • komposztáljunk (így a zöldségek majdnem duplát vagy tovább teremnek);
  alkalmazzunk permakultúrát;
 • ha a lakásban a balkon, erkélyen kezdünk kertészkedni, figyeljünk oda fokozottan a talaj előállítására;
 • használjunk magaságyást: a megfelelően lerakott rétegekkel akár teljesen gyommentes is lehet;
 • ismerjük meg a közösségi kerteket, hiszen az önellátás nem egyéni szerepvállalás, hanem közösségi feladat: több gazda esetén nagyobb a siker aránya.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 1. 18:09