Most már biztos: hamarosan visszakerül a boltok polcaira sokak kedvenc élelmiszere

Most már biztos: hamarosan visszakerül a boltok polcaira sokak kedvenc élelmiszere

MTI
Októberben ismét lesznek a francia áruházi polcokon dijoni mustáros üvegek - ígérték a francia termelők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Franciaország élelmiszerboltjaiban alig lehetett kapni Burgundia fővárosának emblematikus termékét, a híres dijoni mustárt. A vásárlókat a polcokon a "Háztartásonként egy üveg vásárolható" feliratok fogadták, de ennek a hiánynak szerencsére hamarosan vége lesz.

A jóval az ukrajnai háború előtt jelentkező hiányt ugyanis az a hőhullám váltotta ki, amely 2021-ben elpusztította a kanadai mustármagtermés mintegy felét. Az észak-amerikai ország, a világ elsőszámú mustármagtermesztője szállította Franciaországba a vetőmag 80%-át, a fennmaradó 20%-ot teljes egészében Burgundiában termesztik.

Nagyon fontos a hazai arányt növelni, hogy szembeszállhassunk a különböző országokat sújtó éghajlati kihívásokkal

- mondta el az AFP francia hírügynökségnek Luc Vandermaesen, a mustármagtermesztőket és mustárgyártókat tömörítő Burgundiai Mustárszövetség (ABM) elnöke.

A dijoni mustármagtermesztés a középkor óta nagy hírnévnek örvend. A rovarkárok - amelyet a már betiltott vegyszerekkel nem lehetett felszámolni - elszaporodása azonban harmadára 12 ezer tonnáról 4 ezerre csökkentette a termést 2017 és 2021 között, holott az ágazat szükséglete 16 ezer tonna lenne.

A franciák ezért júniusban felhívást intéztek a helyi termelőkhöz: arra kérték őket, 4 ezer hektár helyett 10 ezer hektárra, mintegy két és félszeresére növeljék a vetésterületet. A termelők motiválása érdekében több mint duplájára emelték a mustármag árát. A felhívás meghallgatásra talált, a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma 160-ról több mint 500-ra nőtt - mondta el Jérome Gervais, a Cote d'Or mezőgazdasági kamara mustárszakértője.

A polcokon tehát már októberben ott lesz a mustár, hála az idei burgundiai termésnek, majd 2023 elején teljesen megszűnik a hiány

- tette hozzá Luc Vandermaesen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?