Most már biztos: hamarosan visszakerül a boltok polcaira sokak kedvenc élelmiszere

Most már biztos: hamarosan visszakerül a boltok polcaira sokak kedvenc élelmiszere

MTI
Októberben ismét lesznek a francia áruházi polcokon dijoni mustáros üvegek - ígérték a francia termelők.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Franciaország élelmiszerboltjaiban alig lehetett kapni Burgundia fővárosának emblematikus termékét, a híres dijoni mustárt. A vásárlókat a polcokon a "Háztartásonként egy üveg vásárolható" feliratok fogadták, de ennek a hiánynak szerencsére hamarosan vége lesz.

A jóval az ukrajnai háború előtt jelentkező hiányt ugyanis az a hőhullám váltotta ki, amely 2021-ben elpusztította a kanadai mustármagtermés mintegy felét. Az észak-amerikai ország, a világ elsőszámú mustármagtermesztője szállította Franciaországba a vetőmag 80%-át, a fennmaradó 20%-ot teljes egészében Burgundiában termesztik.

Nagyon fontos a hazai arányt növelni, hogy szembeszállhassunk a különböző országokat sújtó éghajlati kihívásokkal

- mondta el az AFP francia hírügynökségnek Luc Vandermaesen, a mustármagtermesztőket és mustárgyártókat tömörítő Burgundiai Mustárszövetség (ABM) elnöke.

A dijoni mustármagtermesztés a középkor óta nagy hírnévnek örvend. A rovarkárok - amelyet a már betiltott vegyszerekkel nem lehetett felszámolni - elszaporodása azonban harmadára 12 ezer tonnáról 4 ezerre csökkentette a termést 2017 és 2021 között, holott az ágazat szükséglete 16 ezer tonna lenne.

A franciák ezért júniusban felhívást intéztek a helyi termelőkhöz: arra kérték őket, 4 ezer hektár helyett 10 ezer hektárra, mintegy két és félszeresére növeljék a vetésterületet. A termelők motiválása érdekében több mint duplájára emelték a mustármag árát. A felhívás meghallgatásra talált, a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma 160-ról több mint 500-ra nőtt - mondta el Jérome Gervais, a Cote d'Or mezőgazdasági kamara mustárszakértője.

A polcokon tehát már októberben ott lesz a mustár, hála az idei burgundiai termésnek, majd 2023 elején teljesen megszűnik a hiány

- tette hozzá Luc Vandermaesen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31