Kapkodnak külföldön ezért a magyar élelmiszerért: úgy veszik, mint a cukrot

Kapkodnak külföldön ezért a magyar élelmiszerért: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Szabolcsi alma, szatmári szilva, gönci kajszi - csak néhány fajta abból, amelyek a hazai gyümölcsösökben fellelhetőek. 2020-ban Magyarországon 32 548 gyümölcstermesztő gazdaság működött, valamivel több mint 94 ezer hektáron. De tudjuk-e, hogy kedvenc almánk az ország melyik vármegyéjéből jut el hozzánk? Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összefoglalójában a hazai gyümölcstermesztésről kaphatunk információkat, egészen pontosan arról, hogy az exportban hogyan jelenik meg az ágazat, valamint, hogy globális szinten kik a legnagyobb importőrök.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon területi viszonylatban a legtöbb gyümölcsöt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében takarítják be: 2021-ben 426 116 tonnányi almát, barackot, szilvát, körtét és meggyet szedtek le az itt található gyümölcsösökben. A teljes országos mennyiség 2021-ben 699 277 tonna volt, amelynek több mint 60%-át adta legkeletibb megyénk. A gyümölcstípusok tekintetében az alma és a meggy országos szinten is jelentős mennyiséget tesz ki, de magas a kajszibarack előfordulási gyakorisága is az egyes területeken. Friss meggyben és cseresznyében Magyarország az EU legnagyobb exportőre, világszinten hasonlóan jó pozíciót foglal el már évek óta. A gyümölcs főként konzerv formájában érkezik a fogadó országok piacára, a fagyasztott állapotú termékek pedig többnyire Lengyelországból kerülnek szállításra világszerte. Európában a legtöbb meggyet Németország importálja, elsődlegesen hazánkból és Lengyelországból. A magas exportértéknek köszönhetően az elmúlt évek során jelentősen emelkedett a cseresznye és a meggy felvásárlási átlagára is. Szintén dinamikus növekedést jelez az időszak során az alma, körte és szilva ára is, ugyanakkor a barackfélék tekintetében visszaesés is megfigyelhető 2015 és 2019 között.

A szélsőséges időjárási körülmények nemcsak a terméshozamra vannak nagy hatással, hanem közvetetten az árakat is befolyásolják. Az elmúlt években főként a tavaszi erős fagyok és a nyári, tavaszi időszakokban a zivatarokat kísérő jégesők nehezítették meg a gyümölcstermesztéssel foglalkozók helyzetét. 2021-ben több mint 39 ezer hektáron jelentettek be jégesőt, ezzel pedig 81%-ra nőtt az adott évben a jégkár aránya a zivatarkárokon belül.

A tavalyi évtől fokozódó inflációs tendencia, valamint a kedvezőtlen időjárási viszonyok együttesen hatottak a gyümölcsárakra is. A hazai feldolgozatlan gyümölcsök közül a körte ára növekedett jelentősen, júniusban egy kiló gyümölcsért 1 050 forintot fizettünk. Az alma ára szintén nőtt: míg tavaly januárban egy kiló almát 405 forintért vehettünk meg, addig októberben már 488 forintot kellett fizetnünk érte. Év végére mindkét gyümölcs ára konszolidálódott, viszont a korábbi értékhez képest még mindig magas összeget képviselnek. A feldolgozott gyümölcstermékek közül a vegyes gyümölcslekvár ára is jelentősen emelkedett, 2021 január és decembere között 372 forinttal kellett többet fizetni az ezt választóknak.

A hazai gyümölcstermesztés nemcsak a magyar piacot látja el, de az export szerkezetünkben is megjelenik. A kivitelben magas értéket képviselnek a gyümölcslevek, amelyeket az Európai Unión kívül Japánba, az USA-ba, valamint Egyiptomba szállítunk. A feldolgozott gyümölcsök - amelyek nagyrészt lekvárok, dzsemek és egyéb gyümölcs alapú termékek - elsősorban az EU piacaira irányulnak, de Új-Zélandra, Ausztráliába, Dél-Afrikába, Izraelbe, Törökországba és Kanadába is szállítjuk őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?