Sorra adják fel a méhészek - nincs már jövője az ágazatnak?

Sorra adják fel a méhészek - nincs már jövője az ágazatnak?

Egyre kétségbeejtőbb a méhészek helyzete, de nem csak Magyarországon, az Európai Unió többi nagy méztermelő országában is. Hiába adott jó mézet a napraforgó, a méhészeknek semmi okuk nincs az örömre: az uniós mézpiacok befagytak, gyakorlatilag nincs semmi felvásárlás, és még ha fel is bukkan egy-két hirdetés, olyan alacsony árat kínálnának a mézért, hogy azon nem éri meg értékesíteni. Az ágazatban egyre inkább eluralkodik a világvége-hangulat, egyre több magyar méhész gondolkodik azon, hogy végleg hátat fordít a szakmának. A közkeletű vélekedés szerint ha az Európai Unió nem tesz határozott lépéseket a termelői védelme érdekében, akkor annak a jövőben katasztrofális következményei lehetnek a méhészeti ágazatra és a mezőgazdaságra nézve is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Azt már a nyár elején is lehetett látni, hogy ez az év nem lesz a méhészek kedvence: a tél második fele enyhébb volt mint a tavasz, ráadásul a méhanyák is többször leálltak a petézéssel, nem gyarapodtak az állományok. Erről korábban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke beszélt az Agrárszektornak. A szakember most ismételt érdeklődésünkre elmondta, hogy sajnos nem történt érdemi változás az évben, a nyár első felében is maradt a túl csapadékos időjárás, ráadásul több helyütt jégeső is nehezítette a méhek és a méhészek dolgát. Ez pedig nem tett jót sem a repcének, sem az akácnak. A szakember elmondta, hogy nemcsak akácmézből lett gyenge az idei termés, de az utána következő mézelő növények, a selyemkóró, a szelídgesztenye és a facélia is jóval kevesebbet adott, mint egy átlagos évben. Bross Péter elmondta, hogy vannak olyan méhészek Magyarországon, akik július 1-ig egyáltalán nem, vagy csak alig-alig pergettek. Az OMME elnöke szerint minden idők legrosszabb éve az idei, a sok eső és a júliusi időjárás miatt csak a napraforgó mézelt remekül, ebből lett egyedül jó termés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbra is gyengék a felvásárlási árak, de felvásárlás sincs nagyon

Üröm az örömben ugyanakkor, hogy a felvásárlási árak továbbra is rendkívül gyengék. A szakember elmondta, hogy a kereskedők az 1,5-2 évvel ezelőtti felvásárlási áraknak a felét kínálják most, ha ugyan egyáltalán adnak árajánlatot.

Katasztrofális helyzetben van az ágazat. A méztermés is átlag alatti lett ebben az évben, ráadául a mézárak az inflációval ellentétesen mozognak

- emelte ki Bross Péter.

Az OMME elnöke emlékeztetett, Magyarország nettó exportőr, a hazai méhészek 3x annyi mézet termelnek, mint amennyi elfogy itthon. De mostanra a hazai piacok is beszűkültek, mert jelentős mértékben csökkent a magyarok vásárlóereje. A gondokat tetézi, hogy a 4-5 éve még csak magyar mézet kínáló áruházláncokban is megjelentek az import mézek, és Magyarországon a forgalomban levő mézek 33%-a is import már. Bross Péter szerint a jelenlegi helyzetben az ágazat magyar szereplői 40%-kal kevesebb mézet tudnak exportálni, mivel a kereskedők a kínai, az ukrán és a dél-amerikai mézeket vásárolják fel, ezzel elégítik ki a szükségleteiket.

Az egész európai méhészágazatban világvége hangulat van, a nettó exportőrök, így Románia, Bulgária, Spanyolország és Magyarország mind óriási bajban vannak. Egyelőre nem látni megoldást a helyzetre, az Európai Bizottság pedig nem tesz megfelelő lépéseket az uniós termelők védelme érdekében

- mutatott rá az OMME elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bross Péter beszélt arról is, hogy az Európai Unió ugyan ad némi támogatást a méhészeknek, de messze nem annyit, hogy fedezze az átgondolatlan döntések okozta károkat. Mint mondta, a méhészeknek nincsenek nagy követeléseik, csak tisztességes piacot szeretnének.

Összeomlott a mézpiac Európában

Hasonlóan látta a helyzetet a Magyar Professzionális Méhészek Egyesületének elnöke, Bezzeg László is. A szakember megerősítette, hogy idén a napraforgó adta a legjobb mézet, de volt ez körülbelül az egyetlen hír, aminek örülhettek a méhészek. Bezzeg lászló szerint ugyanis a felvásárlás tekintetében a korábbihoz képest is rosszabb lett a helyzet, mert még lejjebb mentek az árak, de valójában nincs is számottevő felvásárlás. Néha egy-két tételnyi mézet vásárolnak a kereskedők, de ez teljesen esetleges. Gyakorlatilag összeomlott a mézpiac - jelentette ki Bezzeg László.

A Magyar Professzionális Méhészek Egyesületének elnöke beszélt arról is, hogy hasonló a helyzet a környező országokban mindenütt, Romániában is, Bulgáriában is. Ahol hordós termelés zajlik, ott a piacok gyakorlatilag befagytak. Ez pedig borzalmasan lesújtó hatással van a méhészek hangulatára.

A Facebook-on a méhészcsoportokban rendkívül sok az eladó méhcsalád, kaptár és méhészeti felszerelés. Sok szó esik a méhészetek felszámolásáról. Azok közül, akik megtehetik, hogy lecsökkentik az állományt, vagy teljesen otthagyják a szakmát, sokan meg is teszik most

- közölte Bezzeg László.

A napraforgó mentette meg az idei évet

May Gábor, a Baranya megyei Maybee tulajdonosa szerint a csapadékos nyár kedvező volt az méhészek szempontjából, mert az esők után mindig voltak friss virágok és virágpor. A repce után volt egy egyhetes esős időszak, ami elmosta a korai akácot, de a késői akácról tudtak pergetni. Az OMME baranyai szaktanácsadója szerint hasonló volt a helyzet a hárssal is, volt, ahol tudtak belőle pergetni a méhészek, másutt azonban nem volt ilyen szerencséjük. Az azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a napraforgó jól sikerült a megyében a méhészeknek: sok csapadékot kapott, de meg is volt a megfelelő hőmérséklet az optimális virágzáshoz, így ennél a növénynél viszonylag jó eredményt értek el.

Amikor a felvásárlásról és a felvásárlási árakról kérdeztük, a Maybee tulajdonosa már egyáltalán nem volt derűlátó. Mint mondta, továbbra sem változtak a felvásárlási árak, áll minden. A szakember elmondta, hogy a kereskedők éppen csak vásárolgatnak a felvásárlókon keresztül, de közel sem annyit, hogy abból bármiféle következtetést lehessen levonni. Egyelőre a méhészek nem tudják, mi várható, minden nagyon bizonytalannak tűnik a nagybani értékesítésnél. Ami a palackos mézet illeti, annak minden nyáron visszaesik az értékesítése, és csak ősszel indul be újra. Idén lesz is majd egy mézpromóció szeptembertől a Pécsi Vásárcsarnokban.

Nagyon borúlátóak a méhészek. A harmadik világ országaiból érkező olcsó mézkészítmények nagyon letörik a felvásárlási árakat azokban az országokban, akik nagyobb termelők, mint például Románia, Bulgária vagy éppen Magyarország. Ha ebben nem lesz változás, a méztermelő országok komoly bajba fognak kerülni

- hangsúlyozta May Gábor.

Nagyné Tóth Aranka, aki férjével Nagy Attilával és gyermekeivel együtt viszi a sajókazai Mr. Méz nevű családi vállalkozást, úgy fogalmazott, hogy az utóbbi csapadékos idő az előnyükre vált. A somkóró jól mézelt, márpedig ennek a növénynek is megfelelő csapadékra és időjárásra van szüksége. De az eső mindennek jót tett, a napraforgó például remek lett idén. A szakember szerint most tíz évig biztos nem lesz ilyen nyárban részük.

A felvásárlási árakat illető kérdésünkre Nagyné Tóth Aranka elmondta, hogy semmi se változott június óta, egyáltalán nincs felvásárlás. Volt valami hirdetés, nagyon alacsony árért, de végül abból se lett semmi.

A helyzet katasztrofális. Gyakorlatilag második éve nem tudjuk eladni a mézünket

- mondta Nagyné Tóth Aranka.

A szakember szerint lényegében kiherélték a méhészeket. Nagyné Tóth Aranka szerint a környékbeli méhészek nagyon rossz hangulatban vannak, nem látnak semmi jót, amiben reménykedhetnek. A szakember szerint az a leginkább elszomorító, hogy az OMME nem tesz meg mindent a kialakult helyzet megoldására.

Tovább romlott tehát a méhészek helyzete a nyár elejéhez képest. Bár a jól mézelő napraforgó némileg kárpótolhatta az ágazat szereplőit a repcéért és az akácért, a továbbra is elképesztően alacsony felvásárlási árak és a piac beállása egyre komolyabb nyomást gyakorol rájuk. Az is csak növeli méhészek elégedetlenségén, hogy az EU-n kívüli, olcsó méz, vagy bizonyos esetben mézkészítmények letarolták az uniós piacot. A legpesszimistább jóslatok szerint a következő időszakban számos magyar és közép-kelet-európai méhész is hátat fordíthat a szakmának, aminek messzemenő következményei lehetnek a mezőgazdaság egészére nézve. Amint azt valaki találóan megfogalmazta: olcsó import mézet lehet venni, beporzást nem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?