Botrány Franciaországban: szennyezett tojások lepték el Párizst és környékét

Botrány Franciaországban: szennyezett tojások lepték el Párizst és környékét

agrarszektor.hu
Az Ile-de-France regionális egészségügyi hivatal (ARS) közzétett friss jelentése szerint jelentős mennyiségű szennyező anyagot - dioxint, furánt, PCB-t és PFAS-t - találtak a tojások 90 százalékában, amik Párizs környéki termelők tyúkóljaiból származnak. Aggodalomra adhat okot, hogy ezek a szennyeződések mind szerepelnek a POP, tehát azon szerves szennyező anyagok listáján, amik a környezetben tartósan megmaradnak, illetve károsak az egészségre.

Az ok a széles körű talaj- és légszennyezettség, az ügynökség pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a szennyezett tojások fogyasztása különösen veszélyes lehet a terhes nőknek és gyerekeknek. Kiderült az is, hogy a probléma összesen 410 települést érint: köztük Párizst, Felső-Szajna egész megyéjét, a Marne és az Oise-völgy településeit is. Az ARS első figyelmeztetését még 2022 februárjában adta ki, mikor magas dioxin-, furán- és PCB-szintet mutattak ki szabadon nevelt tyúkok tojásaiban, amiket Európa legnagyobb háztartási hulladékégetőjének közelében tartottak Párizs közelében. Ezután döntöttek úgy, hogy kiterjesztik a vizsgálataikat, aminek eredményeként azt találták, hogy a szennyeződések koncentrációja egyes tojásokban messze - akár tízszeresen is - túllépik a határértéket - írja a Telex a Le Monde alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?