Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
Dr. Joseph Poore, az Oxfordi Egyetem klímakutatója és Dr. Morgaine Gaye élelmiszer-futurológus a HelloFresh globális ételcsomag-szolgáltatóval együttműködve vázolták fel, hogyan alakulhat át az élelmiszeripar 2050-re. Dr. Gaye elmondta:
Számos változásra számíthatunk a jövőbeli életmódunkban és étkezési szokásainkban. Azonban a közös főzés és étkezés élménye továbbra is fontos kapcsolódási pont marad érzékeinkkel, barátainkkal, családunkkal és a természettel. Az AI nem fogja tudni helyettesíteni a szeretteinkkel elfogyasztott házi készítésű étel örömét.
A szakértők szerint az AI képes lesz a háztartási feladatok olyan szintű kezelésére, hogy gyakorlatilag megszűnik az otthoni élelmiszer-pazarlás. Az étkezéstervezés és a bevásárlás figyelembe veszi majd az egyéni táplálkozási és egészségügyi igényeket, miközben biztosítja a nulla hulladékot.
Előrejelzésük szerint a jövőben minden háztartás rendelkezik majd 3D élelmiszer-nyomtatóval, amellyel a maradék ételekből új fogásokat készíthetnek. Például a maradék rizst és zöldségeket sushivá alakíthatják át vacsorára.
A heti nagybevásárlás is a múlté lesz, helyette pontos mennyiségű ételcsomagokat szállítanak majd a háztartásokba, tovább csökkentve ezzel az élelmiszer-pazarlást. A szupermarketek élményközpontú élelmiszercsarnokokká alakulnak, ahol az emberek új ételeket próbálhatnak ki.
A jövőben az ipar hasznosítani fogja a gyümölcsök és zöldségek eddig kidobott részeit is.
Például a sárgarépa zöldjéből pestót, a karfiol leveleiből wokban sült ételt, a brokkoli szárából pedig brokkoli rizst készíthetnek. A szakértők szerint jelentős változások várhatók az élelmiszer-termelésben is, ahogy a társadalom az önellátás felé mozdul. Ide tartozik a városi mezőgazdaság és a hiperhelyi élelmiszer-ellátási láncok térnyerése.
Az évszázad közepére az emberek otthon termeszthetnek élelmiszert pulton elhelyezhető egységekkel és személyes bioreaktorokkal.
Philip Doran, a HelloFresh UK vezérigazgatója elmondta: "A HelloFreshnél megértjük, hogy az általunk fogyasztott élelmiszerek valódi hatással vannak a környezetre. Ezért kínálunk olyan étkezési modellt, amely támogatja az átgondoltabb, kevésbé pazarló étkezési módot. Életciklus-értékelésünk kimutatta, hogy a HelloFresh ételek 25 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással járnak a szupermarketi alapanyagokból készült hasonló ételekhez képest."