Aranyáron a tojás: húsvétig meg sem áll a drágulás?

Aranyáron a tojás: húsvétig meg sem áll a drágulás?

Agrárszektor
Ma jóval drágább a tojás, mint tavaly ilyenkor. A háttérben többek között az áll, hogy a 2016/2017. évi madárinfluenza-járvány után most került vissza minden a régi kerékvágásba, plusz történt néhány rendkívüli esemény is, ami mind az áremelkedés irányába mutat. A fogyasztókat vigasztalhatja, hogy a nyár közepéig - egy húsvéti kiugrást leszámítva - jellemzően esik a tojás szezonális ára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 134 euró/100 kilogramm volt 2020 első négy hetében, ami 3,4 százalékkal magasabb az előző év ilyenkor mért átlagához képest. Magyarországon viszont ennél sokkal nagyobb az áremelkedés mértéke. Az év első négy hetének átlagában6,7 százalékos a drágulás, ha csak az utolsó negyedik hetet vetjük össze egymással, akkor 9,8 százalékkal magasabb most a csomagolóhelyi ár.

Miért ennyi?

A 2016/2017. évi madárinfluenza-járvány előbb hiányt és magas árakat hozott a piacon, majd erre reagálva 2018-ban gyorsan túltelítődött a piac. 2019 év végéig nagyon nyomott árakat élhettek meg a termelők, amik alig fedezték a költségeiket. Ekkor azonban minden megváltozott.

Azon túl, hogy helyreálltak a korábbi kereslet-kínálati viszonyok, a forint mélyrepülése is masszívan meglátszik az árakon.

Ez az oka annak, hogy az euró-elszámolású országokban kisebb az áremelkedés mértéke, mint nálunk, akik a vitaminoktól kezdve a szóján át a tartástechnológiáig egy sor terméket importból fedezünk" - jegyzi meg egy országosan elismert termelő. Hozzáteszi:

Ennél is nagyobb baj, hogy objektíve is kisebb a piaci kínálat vitaminokból és takarmány-kiegészítőkből, mivel ezek nagy részét Kína állítja elő. Itt pedig két hétre leállt a termelés és a szállítmányozás a koronavírus miatt, az export azóta is akadozik."

A bérek hazai emelkedésének üteme lassult ugyan, de továbbra is erős a verseny az iparban kínált fizetésekkel, ami nehezíti a megfelelő munkaerő megtalálását.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Romániához képest még mindig 20 százalékkal drágább a magyar tojás, és ennek egyik lehetséges oka a munkaerő-költségbeli eltérés a két ország között, de szerepe lehet benne a beruházások időpontjának, színvonalának is (nálunk éppen most fejeződnek/fejeződtek be a nagy, támogatott telepkorszerűsítések). A magyar árak pedig 27-33 százalékkal maradnak el az olasz vagy osztrák tojásárak mögött, amiben már nemcsak a bérkülönbség, de a tartástechnológia is szerepet játszik: nyugaton a szabadtartásos termelés a jellemző, amit az osztrákok még egy GMO-mentes takarmányozással is megfejelnek.

Úgy tűnik, nem tudunk nagyon elszakadni a közép-európai áraktól, mert a különbségeket kisimítja a belső piac. Mégis a csomagolóhelyi árakat tekintve a román, bolgár, szlovák és cseh árszinttől jóval magasabb a magyar. Kérdés, mekkora importnyomást jelenthet ez a hazai piacra? A megkérdezett termelő szerint mióta 5 százalékra esett a tojás áfája és működik az EKÁER, az import elhanyagolható problémává zsugorodott.

A mostani árakkal sok termelő elégedett lehet Magyarországon.

Azt jelenti, hogy 23 forint körüli árat kapunk, ami minden állománynagyság mellett nyereséget hoz a ketreces tartásban. Ha ezt tartani tudnánk húsvétig, akkor az ár egy picit talán még tovább is erősödhetne, így már fedezhetnénk a nyáron menetrendszerűen bekövetkező veszteségünket" - magyaráz a tojástermelő.

Lesz tojás rogyásig?

Az Európai Bizottság középtávú előrevetítése szerint az unió étkezési tojástermelésének további növekedése várható 2030-ig. A közösség tojástermelése 7,7 millió tonna lehet 2030-ban, 9 százalékkal több, mint ma. A felhasználás is 8 százalékos emelkedéssel 6,8 millióról 7,4 millió tonnára bővülne. Az exportált mennyiség a projekció szerint 36 százalékkal is több lehet a mainál, eközben az import csak 13 százalékkal emelkedne.

Az alábbi ábra szerint a tartalékok 38 százalékkal is nőhetnek a maihoz képest. A tojás árát tehát hosszabb távon is inkább a kínálati piac határozza meg. Hacsak nem söpör végig megint a kontinensen a madárinfluenza, amit nem lehet kizárni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31