2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Élelmiszer

Az "évszázad évjáratáról" beszélnek a borászok

Akár az "évszázad évjárata" lehet az idei egyes borászok szerint a kedvező időjárás miatt. A több borvidéken is érdekelt Varga Pincészetben például kiemelkedő a minőség, és a tavalyi 14,6 millió palacknál több, 16 millió palack bor kerülhet majd a boltok polcaira.
 
 

Pont akkora mennyiségű esőt és napsütést kapott idén a szőlő, mint amennyire szüksége volt, és ez nem csak a minőségnek kedvezett, hanem a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak - szögezte le közleményében Varga Péter, a pincészet egyik tulajdonosa. Szerinte a kedvező időjárás miatt a borászok már most az "évszázad évjárataként" emlegetik az idei évet. Ettől függetlenül a borászatban a termés mennyisége csupán jó közepes, de így is 30 százalékkal meghaladja a tavalyi 16 millió kilogrammot.

A borászat három pincészete különböző mértékben veszi ki részét a szüreti munkából. A legnagyobb mennyiséget, 12 millió kilogrammot Badacsony képviseli, az új egri pincészetük 8 millió kilogramm szőlőt takarít be, Tokajban azonban a feldolgozás idén csak 1 millió kilogramm volt. A rozé borok miatt a borászatnál folyamatosan nő a kékszőlő aránya, ami idén is meghaladja az 50 százalékot. A nagy szüretnek ugyan vége, de a tőkén vannak még azok a szőlők, amelyektől a legjobb minőséget várják – tette hozzá a tulajdonos.

A Varga Pincészet az idén mintegy 21 millió kilogramm szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kilogramm származik saját ültetvényeikről, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről. A feldolgozás növekedése idén meghaladja az értékesítés jövő évre várható 10-12 százalékos bővülését. Ennek oka részben szerződéses kötelezettségeikből származik, vagyis partnereik többlet-termését kötelesek átvenni. Tavaly a borászatból 14,6 millió palack bor került a boltokba, idén ez várhatóan 16 millió lesz.  

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu