2021. április 13. kedd Ida

Hírek - Élelmiszer

Brutális borfelesleg halmozódott fel Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt

Szlovákiában a borászok legkevesebb 80 százalékát sújtja a koronavírus okozta válság. Mivel leálltak a harmadik országokba irányuló exporttal, ezzel a piacon legkevesebb húszmillió hektoliter borfelesleg keletkezett. Annyi a bor az országban, hogy akár belefulladhatunk – figyelmeztetnek a szlovákiai bortermelők, akik az államtól és az Európai Uniótól remélnek segítséget.
 
 

A bor iránti kereslet meredeken visszaesett Szlovákiában, és a jelenlegi helyzet kihathat a jövő évi termelésre is, mivel a szlovákiai szőlősgazdáknak nincs elég pénzük a szőlő növényvédelmére, ráadásul egyesek már szőlőtőkék kivágására kényszerültek - írja az Infostart. A borászok legkevesebb 80 százalékát sújtja a koronavírus okozta válság Szlovákiában, és mivel leálltak a harmadik országokba irányuló exporttal, a piacon legkevesebb húszmillió hektoliter borfelesleg keletkezett. A Szőlőtermelők és Borászok Szövetségének vezetője szerint a hazai termelőket főleg a francia, a spanyol és az olasz bortermelők veszélyeztetik, akik boraikat majd olcsón bocsátják áruba. 

Jaroslava Kaòuchová-Pátková már találkozót kért Ján Mièovský földművelésügyi minisztertől. Eddig azonban nem kapott választ, amit a tárca szóvivője azzal magyaráz, hogy jelenleg nagyon sok ágazatnak volna szüksége segítségre, mindenki pénzt akar, de Vladimír Machalík szerint előbb meg kellene várni, milyen lesz a tényleges kár, azután lehet beszélni a segélyről. A krízis a nagy borászatokat is elérte. Az emberek feleannyi bort vásárolnak, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt. Peter Jaku¹ík, a Maty¹ák pincészet ügyvezető igazgatója szerint az üzletek raktárait alapélelmiszerekkel töltötték fel. 

Annak ellenére, hogy kiskereskedelmi hálózatok üzletei előtt teli kosarakkal látni az embereket, nagyon körültekintően csak olyan dolgokat kezdtek el vásárolni, amelyekre az élethez valamilyen módon szükségük van

– reagált a helyzetre a borász.

A kistermelőket a válság még súlyosabban érintette. A Mrva és Stanko cég társtulajdonosa, Vladimír Mrva szerint úgy lehet megmenteni a szlovák borokat, ha az üzletben az olcsó külföldi helyett a fogyasztók a hazai borokat emelik le a polcról. Így talán elkerülhető, hogy a szőlőtermelők kivágják a tőkéket, ahogy a pénzhiány miatt 15 hektáron már megtették a csejtei szőlészetben.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu