2020. augusztus 3. hétfő Hermina

Hírek - Élelmiszer

Chilei tőkehal helyett hekk volt a halrudacskában

Tőkehal helyett hekk volt az egyik olyan halrudacskában, amelyet a közelmúltban vizsgált meg úgynevezett Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrzött harminc terméknél élelmiszer-biztonsági kockázatokat nem tártak fel, de 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás, illetve súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.
 
 

A halfaj feltüntetése a halat összetevőként tartalmazó, feldolgozott termékeknél nem kötelező, a vizsgált 30 halrudacska többségénél a gyártók mégis szerepeltették – állapítja meg közleményében a Nébih. A hivatal 13 terméknél tudta elvégezni a fajazonossági vizsgálatot és egy esetben talált eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” helyett ugyanis a laboratóriumi vizsgálat „észak-csendes-óceáni hekk” halfilétartalmat állapított meg.

A halrudak a kisebb gyermekek körében is nagy népszerűségnek örvendenek, ezért szentelt kiemelt figyelmet Szupermenta terméktesztjén e termékeknek a Nébih. A gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskákon minőségi és biztonsági vizsgálatokat egyaránt végeztek. A 30 termék fehérje- és sótartalma mellett megmérték a nehézfém szennyezők előfordulását is. Elvégezték továbbá a halfajok azonosítását és ezúttal sem maradt el a termékek jelölésének ellenőrzése sem.

A nehézfémtartalom egyik halrudacskában sem haladta meg a jogszabályban megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két terméknél azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat.

A halrudaknál lényeges tulajdonság, milyen hal-alapanyagból állítják elő. A termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piaci kínálatban, amelyek alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében. Súlyos hibának számított, ha ez a megnevezés nem megfelelő vagy hiányos volt. Kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések.

Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás – közölte a Nébih. Három esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesítik, és kötelezik a hibák kijavítására. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül. A bírságok várható összege összesen 600 ezer forint lesz.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is laikus és szakértő kóstolók vettek részt, akik a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külső megjelenését értékelték. A pontszámok alapján első helyen a COOP halfilérudak, másodikként a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák elnevezésű termék végzett – közölte a Nébih.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu