Döntött az EU: súlyos korlátozásokat vezettek be az orosz luxustermékekre

Döntött az EU: súlyos korlátozásokat vezettek be az orosz luxustermékekre

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán háború miatt az Európai Unió és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) egyes tagjai megállapodtak abban, hogy az orosz termékek és szolgáltatások többé nem részesülnek a "legnagyobb kedvezményes elbánásban" az uniós piacokon. Ez lényegében azt jelenti, hogy Oroszországra magasabb vámok és importtilalmak is alkalmazhatók. Az Oroszországgal szemben elfogadott szankciócsomag érinti az alkoholos italokat is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ukrajna lerohanása miatt a nyugati demokráciák számos gazdasági szakciót hoztak Oroszországgal szemben. Ezek egyike érinti az alkoholos italokat is - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A szankciócsomag több lényeges korlátozást is tartalmaz, az egyik ilyen jelentős intézkedés például, hogy az EU - a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) más tagjaival együtt - megállapodott abban, hogy az orosz termékek és szolgáltatások többé nem részesülnek a "legnagyobb kedvezményes elbánásban" az uniós piacokon, vagyis Oroszországra magasabb vámok és importtilalmak is alkalmazhatók a jövőben.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A megállapodás tehát felfüggeszti azokat a jelentős előnyöket, amelyeket Oroszország WTO-tagként élvez. Március 15-én, az EU által Oroszországgal szemben elfogadott 4. szankciócsomag részeként kereskedelmi korlátozásokat vezettek be a luxuscikkekre is a 2022/428 EU Tanácsi rendelet 3h. cikkelye értelmében. A 3h. cikk előírja, hogy tilos a XVIII. mellékletben felsorolt luxustermékek közvetlenül vagy közvetve történő eladása, szolgáltatása, átadása vagy kivitele bármely oroszországi természetes vagy jogi személy, szervezet vagy szerv számára vagy oroszországi felhasználásra. A tilalom akkor alkalmazható, ha a termékek értéke tételenként meghaladja a 300 EUR-t, kivéve, ha a melléklet másként rendelkezik. A tilalmat az uniós vámhatóságok érvényesítik: a hatály alá tartozó termékeket nem lehet Oroszországba exportálni. A felsorolt áruk között találunk például szarvasgomba- és kaviártermékeket, szeszes italokat, parfümöket, szivarokat, járműveket, sporteszközöket, de a listán szerepelnek a fajtatiszta tenyészcélra szánt lovak, valamint egyéb célra szánt lovak is.

Az intézkedéssel kapcsolatban több kérdés is felmerült, melyet az Európai Bizottság Pénzügyi Stabilitás, Pénzügyi Szolgáltatások és Tőkepiaci Unió Főigazgatósága igyekezett megválaszolni. Az alkoholos italok esetében a "tételenkénti" kifejezés is pontosításra került. A "tétel" alatt az egységes vámokmány "kiegészítő egysége" (amit a 41 rovatban kell megadni) értendő. A vámjogszabályok a kiegészítő mértékegységet a szóban forgó árucikk mennyiségeként határozzák meg, az uniós jogszabályokban meghatározott mértékegységben kifejezve, a TARIC-ban közzétett módon. Azon áruk esetében, amelyeknek nincs kiegészítő egysége a TARIC-ban, a "csomagok száma" információ (egységes vámokmányon 31. rovat) használható a küszöbérték ellenőrzésére.

A vámjogszabályok a csomagokat alapvetően a legkisebb külső csomagolási egységként határozzák meg. Ennek megfelelően egy "tétel" a kiskereskedelmi forgalomban szokásos csomagolást jelent, pl. egy karton 6 palack bort, ha együtt árulják, vagy egy üveg bort, ha azt külön-külön értékesítik. Az Uniós Vámkódex 15. cikke értelmében a vámhatóságoknak tájékoztatást nyújtó személyek felelősek a megadott információk pontosságáért és teljességéért. Ha szükséges, a vámhatóság további információkat (számlákat, fizikai ellenőrzéseket) kérhet a vámáru-nyilatkozatban szereplő információk ellenőrzéséhez, valamint, hogy a küszöbértéket elérték-e vagy sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02