2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Élelmiszer

Ezek a cégek lettek az élelmiszeripari pályázatok legnagyobb nyertesei

Több száz élelmiszeripari beruházás valósulhat meg a 2014 és 2020 között elérhető európai uniós támogatásokból. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült, hogy a Vidékfejlesztési Programban az élelmiszer-feldolgozóknak meghirdetett felhívásokon eddig összesen 886 kérelem nyert támogatást, a megítélt forrás pedig megközelíti a 158 milliárd forintot. A megítélt támogatások oroszlánrészét két ágazat tudhatja magáénak.
 
 

Nagy István tájékoztatása szerint az ágazat által elérhető támogatásokból a legnagyobb szeletet a zöldség-gyümölcs feldolgozással, illetve tartósítással foglalkozó vállalkozások, valamint a húsipari cégek hasították ki. A 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési időszakban a zöldség-gyümölcs feldolgozással kapcsolatban összesen 367 pályázat volt eredményes, míg a húsfeldolgozást, tartósítást és húskészítménygyártást érintő projektek közül 246 kapott támogatást. Előbbiek esetében az elnyert támogatás összege a 67,7 milliárd forintot is meghaladta, míg az utóbbiak részére közel 38 milliárd forintot ítéltek meg, írta meg a Magyar Nemzet.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A tejfeldolgozással és az italgyártással foglalkozó vállalkozások közel azonos eredményt értek el ezeken a pályázatokon. Az előbbi projektekből 64, az utóbbiak közül pedig 63 valósulhatott meg. A tejfeldolgozással kapcsolatos beruházások megvalósítására 12,6 milliárd forint, az italgyártással foglalkozó vállalatok terveinek megvalósítására pedig közel 11,2 milliárd forint állt az ágazati szereplők rendelkezésére. Az élelmiszeripar számára meghirdetett pályázatokon a legkisebb arányban a sütőipar képviseltette magát. Az ágazatból összesen négy támogatási kérelem kapott pozitív bírálatot, és az elnyert összeg is alig haladja meg a 700 millió forintot. A miniszter ugyanakkor mindenkit emlékeztetett arra, hogy a különböző ágazatokhoz tartozó kérelmeknek ugyanazon feltételeknek kellett megfelelniük, a felhívásokon belül egyetlen csoportnak sem különített el keretet a tárca.

Egyetlen ágazatot sem részesítettünk előnyben, a benyújtott kérelmek száma és a nyertesek közti arányok tehát teljes egészében a piaci igényeket tükrözték

 – mutatott rá Nagy István.

Az élelmiszeripar fejlesztését egyébként kiemelt célként kezeli a kormányzat, ezt a számok is mutatják: a 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban több mint 360 milliárd forint áramlott az ágazatba. Erről nemrég Zsigó Róbert, a szaktárca területért felelős államtitkára beszélt. Elmondása szerint ez a szemlélet a jövőben is megmarad, ezért az új támogatási ciklus előkészítése során továbbra is fontos célterület lesz az élelmiszeripar. Emellett az államtitkár szerint már előkészítés alatt van egy új finanszírozási program, amely – a jövő évi költségvetés terhére – célzottan az élelmiszeripari fejlesztéseket hivatott támogatni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu