Ezt nem fogod elhinni: döbbenetes dolog derült ki a magyar virágmézről

Ezt nem fogod elhinni: döbbenetes dolog derült ki a magyar virágmézről

agrarszektor.hu
Magyar kutatók nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták. Ebből kiderült, hogy a mézharmat-mézek alacsonyabb redukáló cukor tartalommal rendelkeznek, mint a nektár eredetű mézek, ugyanakkor a hamutartalmuk és a kémhatásuk magasabb ezeknél. A kutatók arra is fényt derítettek, hogy a vizsgált minták legalább négyötöde a forrásnövényként megnevezett növényfajról származott.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tápértékének, élettani hatásainak, aromájának köszönhetően a méz széles körben fogyasztott élelmiszer, amelyet a legtöbben édesítésre használnak, ám gyógyászati célra is kiváló, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásainak köszönhetően. A mézek összetételére és vizsgálatára vonatkozóan számos szabályozás létezik, ezek közül Magyarországon a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai és irányelvei a mérvadók - írta meg a Store Insider a WESSLING Tudásközpont saját tudományos magazinjában megjelent cikke alapján.

Végh Rita és kutatócsoportja, akik mindannyian a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének munkatársai, különböző növényi eredetű, hazai és külföldi származású mézet hasonlítottak össze többek között nedvesség-, cukor-, hamu-, szabad aminosav- valamint pH-érték alapján, de kutatásuk a magyarországi flórára jellemző növényekről származó virágporcsomók makrotápanyag-összetételének vizsgálatára, valamint a méz- és pollenminták színére is kiterjedt. A szerzők tanulmányukban 8-8 különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták. A céljuk az volt, hogy áttekintsék a Magyarországon forgalmazott, különböző eredetű mézek fizikai és kémiai jellemzőit, de megvizsgáltak egy külföldön, piaci forgalomból beszerzett mézet (ghánai vegyes virágmézet) is. A kutatók cikkükben ismertették néhány, hazánkban is előforduló növényfajról származó virágpor beltartalmi összetételét és színjellemzőit is. A termékeket 20 órán át 38±2 °C-on szárították, majd szín alapján történő válogatással tíz almintát hoztak létre, amelyek botanikai összetételét is meghatározták. A méz- és pollenmintákat szobahőmérsékleten (20±2 °C), sötét helyen tárolták.

A szakemberek kutatásuk során azt tapasztalták, hogy a vizsgált mézek közül két magyar és egy külföldi minta nedvességtartalma meghaladta a Magyarországon érvényes határértéket. A mézek redukáló cukor-tartalma 64,5% és 75,3 % között alakult, eredményeik alátámasztják tehát azt a megfigyelést, miszerint a mézharmat-mézek alacsonyabb redukáló cukor tartalommal rendelkeznek, valamint magasabb hamutartalommal és kémhatással, továbbá sötétebb színnel jellemezhetők, mint a nektár eredetű mézek. A mézekben a prolin volt a domináns aminosav: a hazai mézek közül az akác és a vegyes virág, a külföldiek közül pedig a kávévirágméz prolin tartalma nem érte el a 180 mg/kg-os minimális határértéket. A mézekben a sárga szín dominált.

A vizsgálatba bevont szárított virágporcsomó-minták botanikai összetételének vizsgálatával igazolást nyert, hogy a felhasznált minták legalább 80%-ban a forrásnövényként megnevezett növényfajról származtak. A szakirodalmi adatokkal összhangban a termékek 57,9-74,0% szénhidrátot, 14,5-26,7% fehérjét, 1,4-10,5% nyerszsírt és 1,0-3,2% hamut tartalmaztak. Nedvességtartalmuk 4,9% és 8,2% között alakult, amely érzékszervi és mikrobiológiai szempontból is megfelel a követelményeknek. Színtulajdonságaikat tekintve a termékek nagy eltérést mutattak, de legtöbb esetben a sárga árnyalat dominált színükben.

Hazánkban hagyománya van a méhészkedésnek, a Kárpát-medence éghajlati és táji adottságai ugyanis kiváló minőségű mézek termelését teszik lehetővé. A méhek több mint 800 növényfajt látogatnak, amelyek közül több fajtaméz előállításra is alkalmas, a hazai mézpiac két fő terméke mégis a vegyes virágméz és az akácméz. Ez utóbbi hungarikumnak minősül, mivel Magyarországon nagy kiterjedésű akácerdők találhatók, az akácméz pedig belföldön és külföldön egyaránt keresett, magas minőségű termék. A kutatók export-import adatok vizsgálatával azt is igazolták, hogy méztermelés vonatkozásában Magyarország jelentős előnnyel rendelkezik az Európai Unión belül, az EU összes méztermelésének számottevő része ugyanis hazánkból származik, ami a környezeti adottságok mellett annak köszönhető, hogy a Kárpát-medencében viszonylag nagy a méhsűrűség, ráadásul a méhcsaládok száma is folyamatos növekedést mutat. Sajnálatos tény azonban, hogy a magyar méz az árversenyben alulmarad a világpiaci versenytársakkal, elsősorban az alacsonyabb minőségű, Kínából származó mézekkel szemben. A laboratóriumi mézvizsgálatokkal kapcsolatban további információk ezen az oldalon találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33