Idén elmarad a csúcsminőség: az időjárás keresztbe tett a magyar kékszőlőnek

MTI
Egyes gazdák már augusztus utolsó napjaiban megkezdhetik a kékszőlőfajták szüretelését a villányi borvidéken - közölte Nagy Gergely, a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel. A szélsőséges időjárás miatt kékoportóból átlagos évjáratú lesz az idei év, a későn érő cabernet franc és cabernet sauvignon terméskilátásait ugyanakkor még jelentősen befolyásolhatja a következő három-négy hét időjárása.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy Gergely elmondta, hogy a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó szedésével indul a szüret, majd szeptember kezdetével a borvidék egész területén zajlik már a betakarítás. A Villány jellegzetességének számító, 400 hektáron termesztett, az összes fajta közül a legnagyobb mennyiségben leszüretelt kékoportóból az időjárás viszontagságai miatt átlagos évjáratú lesz az idei bor a tavalyi csúcsminőség után. A kékoportó, tette hozzá, hektáronkénti 6-9 tonna közötti átlagtermést hoz a borvidéken, idén 7 tonna körül lehet ez az érték. 

Forrás: MTI Fotó: Sóki Tamás

A villányi termőterület nyolcvan százalékát uraló kékszőlők közül több kedvelt, testes, karakteres vörösbort adó bordeaux-i fajtákat később kezdik szedni. Szeptember közepén kezdik mintegy 300 hektárról szüretelni a Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Szeptember végén, október elején szedik a sauvignont, amelyet 440 hektáron termelnek. A villányi szüret a fehér fajták szedésével már a hónap közepén megkezdődött az Irsai Olivér szedésével. A hegyközségi titkár hozzátette, a későn érő cabernet franc és cabernet sauvignon terméskilátásait még jelentősen befolyásolhatja a következő három-négy hét időjárása. 

Nagy Gergely elmondta, bár megerősödik a minőségi fehérborok iránti kereslet Magyarországon, Villány esetében továbbra is népszerűek a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborok, piacuk továbbra is erős az országban. A megtermelt borok mintegy 5-10 százaléka kerülhet külföldre a borvidékről, ugyanakkor valószínűsíthetően a következő években erősödni fog az exportra kerülő borok aránya. Értékesítési problémáktól nem tartanak a villányi bortermelők, a megtermelt mennyiséget időről időre el tudják adni az összes fajtából.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?