Itt a hagyma, amitől nem könnyezik a szemünk: már egyre több boltban kapható

Itt a hagyma, amitől nem könnyezik a szemünk: már egyre több boltban kapható

agrarszektor.hu
Különleges, a felhasználóját kevésbé elszomorító hagymákat fejlesztett ki a BASF. A vegyipari és növényvédelmi cég által létrehozott hibridek feldolgozásuk, azaz megpucolásuk és felvágásuk során nem fogják könnyekre fakasztani a szakácsokat, ezzel rengeteg időt és energiát takarítanak meg a szakácsoknak. A könnymentes hagymák hamarosan kaphatóak lesznek az egyik brit élelmiszerlánc boltjaiban, de hogy a kontinens többi országába is eljutnak-e, azt még nem lehet tudni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Aki főzött már bármi olyan ételt, amelynek során vöröshagymát kellett pucolni és aprítani - ami a magyar konyhában nem szokatlan -, az pontosan tudja, hogy a jóféle hagyma bizony bosszút áll magáért, és megríkatja az embert. A hagymapucolás és -vágás során felszabaduló, a könnycsatornákat beindító illóolajok ellen léteznek praktikák, ám ezek hatékonysága legalábbis vitatott. Épp ezért lehet jó hír minden, sütni-főzni szerető embernek, hogy hamarosan megérkezik Európába az a vöröshagyma hibrid, amely feldolgozása során nem vált ki könnyezést senkiből - olvasható a Greendex.hu oldalán.

A Sunions névre keresztelt új hibrid hagymafajta az Egyesült Államok után hamarosan Európát is meghódítja: a jövő héttől Nagy-Britanniában a Waitrose boltjaiban is kapható lesz a "könnymentes" hagyma. A különleges hagyma ára azonban meglehetősen borsos lesz: nagyjából háromszor annyiba fog kerülni, mint a legolcsóbb vöröshagyma.

A Sunions hibridet a BASF hozta létre, csekély három évtized alatt. A hagyma kifejlesztése nem génmódosítással történt, a vállalat szakemberei a hagyományos, kevésbé csípős hagymafajták keresztezésével alkották meg. A hibrid vöröshagyma ráadásul nemcsak frissen ingerli kevésbé a könnycsatornákat, de a fajta másik érdekessége, hogy a legtöbb hagyományos fajtával szemben - amelyek a tárolás során csípősebbé válik - a Sunions esetében a csípősségi szint idővel tovább csökken, míg végül a vöröshagyma inkább édeskéssé válik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?