2022. május 28. szombat Emil, Csanád

Hírek - Élelmiszer

Itt a nagy áfa-körkép: ennyit kell fizetni a zöldségek, gyümölcsök után Európában

2021. december 7-én módosította az Európai Unió az ÁFA-irányelvét, amely a tagállamok számára minimálisan 15 százalékos általános ÁFA-kulcsot határoz meg, de lehetőséget ad arra, hogy bizonyos termékkörök esetében csökkentett, akár 5százalékos, vagy szupercsökkentett, 5 százalék alatti, akár 0 százalékos rátát alkalmazzanak. Magyarország a jelenleg érvényes 27 százalékos általános ÁFA-kulcsával kiemelkedik az uniós mezőnyből.
 
 

Az Európai Unió 2021. december 7-én módosította az ÁFA-irányelvét, amelynek értelmében a tagállamoknak minimálisan 15%-os általános ÁFA-kulcsot kell alkalmazniuk, ám az irányelv lehetőséget ad arra, hogy bizonyos termékkörök esetében csökkentett (akár 5%-os), vagy szupercsökkentett (5% alatti, akár 0%) rátát alkalmazzanak – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Általános ÁFA-kulcs minden tagállamban található, de az úgynevezett „tiszta minimum”, azaz a 15%-os kulcs sehol sem fordul elő, a legtöbb tagállamban ugyanis 20-23% között mozog az általános forgalmi adó mértéke. Magyarország ilyen téren kiemelkedik a mezőnyből a jelenleg érvényes 27%-os általános ÁFA-kulcsával. Emellett a horvátok, dánok és a svédek vezettek be 25%-os forgalmi adót, a görögök és a finnek pedig 24%-ot, ami uniós mércével szintén magasnak számít. Relatíve alacsony ÁFA-kulcsot használnak a legkisebb államok: Ciprus 19%-os ÁFA-kulcsot használ, Luxemburg 17%-osat, Málta pedig 18%-osat, és 19%-os az ÁFA Németországban (de a koronavírus-járvány kitörésekor ezt 16%-ra csökkentették), valamint Romániában is.

A csökkentett kulcs rendszerint alapvető cikkekre és szolgáltatásokra (élelmiszerekre, távfűtésre, gyógyszerekre) vonatkozik, a szupercsökkentett ÁFA alkalmazása pedig korábban általában valamilyen európai szintű szolgáltatásra, mint például a közösségen belüli közlekedés bizonyos formáira, vagy valamilyen historikus okra visszavezethetően volt engedélyezett, bár ezt nagyon ritkán alkalmazták. Ebben hozhat gyökeres fordulatot az a lengyel kezdeményezésre tavaly december 7-én napirendre vett ECOFIN döntés, mely szerint a tagállamoknak joga lesz ahhoz, hogy az alapvető élelmiszerekre, köztük a zöldségekre és gyümölcsökre is kiterjesszék a 0%-os kulcsot. Ezt még az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia, és a Bizottság formális döntése is szükséges a bevezetéshez, így legkorábban 2022 első félévében léphet hatályba, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

Az unió legmagasabb inflációs rátájától szenvedő lengyelek viszont már decemberben jelezték, hogy ők nem fogják megvárni a hivatalos hatályba lépést, hanem a lehető leggyorsabban, február 1-jétől be fogják vezetni a zéró kulcsot, nehogy az árak még jobban elszálljanak. Érdekesség lehet, hogy a szupercsökkentett (5%) alatti ÁFA-kulcsot néhány tagállam már korábban is alkalmazta az élelmiszerekre, és – nem mellékesen – ezek épp a legnagyobb mezőgazdasági termelőnek számító országok: Olaszország (4%), Spanyolország (4%), és ilyen kulcsot használ még Luxemburg (3%) és a nem-uniós tagállam Svájc (2,5%) is. Nullás kulcsot élelmiszerekre csak az Egyesült Királyság, Írország, valamint Málta vezetett be.

Magyarországon az általános 27%-os kulcs mellett létezik 18%-os és 5%-os ÁFA is (valamint ritka esetekben 0%-os). Az 5%-os kategóriába tartoznak az élőállatok, a tej és a húsok, húskészítmények (valamint orvosi eszközök, távhő és egyes vendéglátási szolgáltatások, valamint a járvány alatt az éttermekben elvitelre készülő élelmiszerek), de a kenyérre már a 18%-os, a zöldségekre és gyümölcsökre pedig az általános 27%-os kulcs vonatkozik. (Magyarország mellett Dánia, Észtország és Litvánia azok az uniós tagállamok, ahol szintén az általános, mégpedig magas, 25%-os kulcs vonatkozik minden élelmiszerre.) A FruitVeB összegyűjtötte, hogy a magyar export- és import tekintetében fontos uniós országokban milyen forgalmiadó-kulcsok érvényesek:

Uniós tagállamok:

 • Ausztria: Az osztrákok nem szabályozzák túl a kérdést, az élelmiszerekre 10%-os ÁFA kulcs alkalmazandó, miközben az általános ráta 20%. A COVID-19 járvány alatt a nem-alkoholos italok, köztük a gyümölcslevek 20%-os kulcsát is 10%-ra, a vendéglátásét pedig 10-ről 5%-ra csökkentették átmeneti jelleggel.
 • Szlovákia: Északi szomszédainknál bizonyos élelmiszereket 10, másokat az általános 20%-os ÁFA terhel, de a zöldségek, gyümölcsök és gyümölcslevek egyaránt a 10%-os kulcs szerint adóznak.
 • Románia: A románoknál 2019 óta kedvezményes, 5%-os kulcs vonatkozik az egészséges (és a tradicionális) élelmiszerekre, így a zöldségekre és gyümölcsökre is a 19%-os általános ráta helyett.
 • Horvátország: A horvátoknál 13%-kal adóznak a zöldségek, gyümölcsök, a hús és a hal, valamint a bébiételek is, ennél kedvezményesebb, 5%-os kulcs vonatkozik a tejre és a kenyérre.
 • Németország: A németeknél a 19%-os általános ÁFA-kulcsot a COVID-járvány idején bevezetett korlátozások alatt 16%-ra csökkentették, és az alapvető élelmiszereket terhelő 7%-os kulcs 5%-ra módosult. Bár a törvény alapvető élelmiszerek néven hivatkozik a kedvezményes, 5%-os adókulcsú termékekre, van néhány furcsasága, hiszen ide tartozik például a szarvasgomba is. A járvány idején 19%-ról egy lépésben 5%-ra vágták vissza a kiszállított ételek után fizetendő ÁFA kulcsát is.
 • Lengyelország: A lengyeleknél a magas, 23%-os általános forgalmi adó helyett sokáig 8%-os ÁFA terhelte a zöldségeket és gyümölcsöket, de a koronavírus-járvány idején ezt előbb 5%-ra csökkentették, majd idén az elszabaduló infláció megfékezésére várhatóan 0%-os kulcsot vezetnek be február 1-jétől legalább 6 hónapos időszakra.
 • Olaszország és Spanyolország: A 22%-os olasz és a 21%-os spanyol általános ÁFA-kulcs helyett mindkét országban 4%-os forgalmi adó van érvényben alapvető élelmiszerekre, így zöldségekre és gyümölcsökre.
 • Franciaország: A franciáknál a 20%-os általános kulcs helyett 5,5%-kal adóznak a zöldségek és a gyümölcsök.
 • Hollandia: A 21%-os általános kulcs mellett 9%-os ÁFA vonatkozik a zöldségekre és a gyümölcsökre, de több petíció indult már annak érdekében, hogy ezt 6%-ra csökkentsék. Az újonnan felállt négypárti koalíciós kormány is azzal érvel, hogy számos egészségtelen élelmiszer olcsóbb, mint az egészséges termékek, így az új kormányprogramban is 0% kulcs bevezetése szerepel, és a chips-adóhoz hasonló különadót vetnének ki a magas cukortartalmú élelmiszeripari termékekre.

Nem EU-tagállamok:

 • Ukrajna és Oroszország: Az ukránoknál jelenleg 20%-os az általános ÁFA-kulcs, a zöldségek és a gyümölcsök forgalmára is ez vonatkozik. A mezőgazdaság fejlesztésére irányuló stratégiák többször hangsúlyozták, hogy célszerű lenne a felére, 10%-ra csökkenteni a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó kulcsot, tekintettel leginkább arra, hogy Oroszországban is 20%-os az általános kulcs, mégis 10%-os zöldség-gyümölcs ÁFA-t vezettek be.
 • Szerbia: A 20%-os általános kulcs helyett a szerbek is kedvezményes, 10%-os forgalmi adót vetnek ki a zöldségekre és gyümölcsökre, húsfélékre, halra és tojásra.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben