Itt áll feketén-fehéren: ezek az élelmiszerek drágultak meg leginkább az országban

Itt áll feketén-fehéren: ezek az élelmiszerek drágultak meg leginkább az országban

MTI
Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, havi összevetésben pedig átlagosan 0,2 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elemzők 4,7 százalékos éves bázisú inflációs indexet vártak augusztusra a júliusi 4,6 százalék után.
Az elmúlt egy évben a dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen - közölte a KSH. A maginfláció 0,1 százalékponttal 3,6 százalékosra nőtt.

Az élelmiszerek ára egy év alatt 3,7 százalékkal nőtt augusztusra, ami 0,6 százalékponttal magasabb a júliusinál. Az étolaj ára 30,6 százalékkal, a munkahelyi étkezésé 9,2 százalékkal, a margariné 9,1 százalékkal, a baromfihúsé 8,9, a liszté 8,2, a büféáruké 7,2 százalékkal, az éttermi étkezésé 7,0 százalékkal emelkedett. A burgonya 11,3 százalékkal drágult tavaly augusztushoz képest, pedig júliusban még 6,0 százalékkal olcsóbb volt, mint egy éve. A friss zöldségek ára 11,8 százalékkal volt magasabb, a friss gyümölcsök viszont a KSH mérése szerint 3,2 százalékkal olcsóbbak lettek, ám júliusban még 7,4 százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy évvel ezelőtt.

Az üzemanyagok 21,7 százalékkal kerültek többe, mint tavaly augusztusban, ami 1,9 százalékponttal nagyobb emelkedés az előző havinál. A dohányáruk 17,0 százalékos éves drágulása viszont 1,1 százalékponttal mérsékeltebb a júliusinál. A szeszes italok árának 2,7 százalékos emelkedésével a szeszes italok és dohányáruk árucsoportjánál 10,5 százalékos áremelkedést regisztrált a KSH. Az év első nyolc hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 3,9 százalékkal, ezen belül augusztusban 4,4 százalékkal emelkedtek - írta meg a Központi Statisztikai Hivatal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?