Közzéteszik az adatokat: feketelista után "fehérlista" készül

agrarszektor.hu
A jogkövető vállalkozásokról is listát készíthet ezután az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, így immár azokra is felhívják a figyelmet, akik tisztességesen végzik a munkájukat. Ezzel párhuzamosan a jogsértést elkövetőkről még több adatot hoznak nyilvánosságra egy törvénymódosítás alapján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a renitensek kiemelése mellett a jogkövető vállalkozásokról is listát készíthet, és azt - a vállalkozó előzetes hozzájárulását követően - közzétehet. A lista tartalmazza a jogkövető vállalkozó vagy vállalkozás nevét vagy cégnevét, és lakcímét vagy székhelyét. A parlamenthez nemrég benyújtott törvénymódosítási javaslat szerint erre azért van szükség, mert a hatósági kommunikáció egyik alapvető célja a fogyasztók tájékoztatása, ebbe pedig beletartozik azon élelmiszerlánc-szereplők nyilvántartása is, amelyek szabályosan működnek.

Ez újdonság, hiszen mindeddig csak a jogsértést elkövető vállalkozásokról közöltek feketelistát a hatósági ellenőrzések során tapasztalt visszaélések alapján. Az erről szóló dokumentumok az Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Államtitkárság honlapján lelhetők fel.

Változás, hogy még pontosabban azonosíthatók lesznek, hiszen még több adatot hoznak nyilvánosságra a szabálytalanságot, jogsértést elkövető vállalkozásokról az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) honlapján. Eddig csak az élelmiszer megnevezését, azonosításra alkalmas adatait, valamint az érintett élelmiszer-vállalkozás nevét vagy cégnevét és címét ismerhette meg a közvélemény, mostantól viszont a székhelyét, telephelyét vagy fióktelepét is. Erről szól a 2008. évi XLVI. törvény módosítása az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről.

A változtatások az emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekre, állati takarmányokra, illetve az élelmiszerláncban felhasználásra szánt fertőtlenítőszerekre egyaránt vonatkoznak. Az engedélyköteles termék vagy állatgyógyászati termék hamisításáról szóló pont kibővült ezek illegális forgalmazásával is, így a hatóság már ebben az esetben is "közhírré teszi" a szabálysértő cég adatait.

Bekerült egy új bekezdés is a törvénybe, amelynek értelmében az állati eredetű melléktermékre vonatkozó jogszabályok megsértése, valamint az állattartásra, állatszállításra vonatkozó jogszabályok súlyos megsértése esetén is kikerül az említett honlapokra a renitens vállalkozások neve. A jogsértések nyilvánosságra hozatala a döntés jogerőre emelkedését követően, vagy a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható döntés meghozatalát követően lehetséges.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31