2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Élelmiszer

Nagy citromlé-teszt (Szupermenta eredmények)

Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A sűrítmény tehát szintén 100%-osnak minősül, ha a citromon kívül mást nem tartalmaz, de a címként ilyenkor kötelező feltüntetni, hogy a termék sűrítményből lett visszahígítva. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő és tartósító szerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH-értékét. A citromlevek élelmiszer-minőségi és biztonsági szempontból megfeleltek, de 8 esetben a kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.
 
 

Tizenhárom – köztük öt bio minősítésű és hét sűrítményből készült – 100%-os citromlé komplex ellenőrzését végezték el a Nébih munkatársai. A szakemberek laboratóriumban vizsgálták a citromsav-, a kén-dioxid-, valamint a C-vitamintartalmat, de mérték a pH-t, a tartósítószerek jelenlétét és a növényvédőszer-maradványokat is. Megnyugtató, hogy élelmiszer-minőségi és biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak.


A Nébih felügyelői ellenőrizték a termékspecifikációkat és a jelölések vizsgálata sem maradhatott el. Utóbbi során számos hibát tártak fel a teszt során, mint például az élelmiszercímke szövegére vonatkozó minimális betűméret be nem tartását. A szakemberek kifogásolták továbbá a magyar nyelvű tápértékadatok feltüntetésének hiányát. Egy terméknél a csomagoláson feltüntetett energiaérték és egyes tápanyagok mennyisége nem pontosan egyezett a termékspecifikációban megadott értékekkel. A jelölési problémák miatt a 13 termékből 8-nál indult hatósági eljárás.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vakkóstolásos” módszerrel. A citromlevek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, az állomány, a szín, az illat és az íz összesített értékelésével alakult ki. A tesztelt citromlevek közül

a Limmi citromlé nyerte el a kóstolók tetszését. Második lett a Sweet Valley terméke, míg harmadikként a CBA „citromízesítő”-nek nevezett 100%-os citromlé végzett.

Megvizsgálták a termékek C-vitamintartalmát is, noha ennek nincs előírt, kötelező minimális mennyisége. További részletek itt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu