Panaszkodnak a termelők: hiába van eperszezon, ha nincs elég munkás a betakarításhoz

Panaszkodnak a termelők: hiába van eperszezon, ha nincs elég munkás a betakarításhoz

agrarszektor.hu
Habár napokon belül megérkezik a boltokba a hazai szabadföldi szamóca, ami azt jelenti, hogy elindul az eperszezon, sok termelő arra panaszkodik, hogy nincs munkás, aki leszedje a gyümölcsöt. Ráadásul idén valamivel kevesebb, 12 ezer tonna termésre lehet számítani, pedig egy jó évben ez akár 20 ezer tonna is lehet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A köznyelvben epernek hívott gyümölcs, valójában szamóca szempontjából nem alakult rosszul az év eleji időjárás, tekintve, hogy a tavaszi fagyok a többi gyümölcskultúrában milyen károkat okoztak. A szamócák esetében kizárólag a korai fajtáknál jelezte néhány termelő, hogy egy 20-25 százalékos virágfagykár tapasztalható, de miután Magyarországon a szamóca termőfelületének több mint a fele fólia alatt van, jellemzően védve voltak - mondta az InfoRádiónak Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy jó évben 15-20 ezer tonna is megterem az országban, ez idén valamivel kevesebb, 12 ezer tonnára tehető. Természetesen a magyar szamóca már megjelent a hazai piacon - fogalmazott a szakember -, hiszen akik például fűtött termesztéses technológiával dolgoznak, nagyon korán képesek magyar szamócát a piacra vinni. Ezt követően érkezik a hidegfóliás állományokból a gyümölcs, majd végül a szabadföldi, amennyiben azt az időjárás engedi.

Hunyadi István egyetértett, a hazai szabadföldi szamócatermesztők legnagyobb problémája momentán az, hogy a járványhelyzet miatt nem mindenkinél adott a megfelelő számú élő munkaerő, hogy elvégezzék a gyümölcs szüretelését. Bár pontos adatai a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetnek sincsenek, hisz vélhetően sokan nem is legálisan dolgoznak, általánosságban 5 és 10 ezer fő közöttre tehető az idénymunkások száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?