2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Élelmiszer

Panaszkodnak a termelők: hiába van eperszezon, ha nincs elég munkás a betakarításhoz

Habár napokon belül megérkezik a boltokba a hazai szabadföldi szamóca, ami azt jelenti, hogy elindul az eperszezon, sok termelő arra panaszkodik, hogy nincs munkás, aki leszedje a gyümölcsöt. Ráadásul idén valamivel kevesebb, 12 ezer tonna termésre lehet számítani, pedig egy jó évben ez akár 20 ezer tonna is lehet.
 
 

A köznyelvben epernek hívott gyümölcs, valójában szamóca szempontjából nem alakult rosszul az év eleji időjárás, tekintve, hogy a tavaszi fagyok a többi gyümölcskultúrában milyen károkat okoztak. A szamócák esetében kizárólag a korai fajtáknál jelezte néhány termelő, hogy egy 20-25 százalékos virágfagykár tapasztalható, de miután Magyarországon a szamóca termőfelületének több mint a fele fólia alatt van, jellemzően védve voltak - mondta az InfoRádiónak Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

Egy jó évben 15-20 ezer tonna is megterem az országban, ez idén valamivel kevesebb, 12 ezer tonnára tehető. Természetesen a magyar szamóca már megjelent a hazai piacon – fogalmazott a szakember –, hiszen akik például fűtött termesztéses technológiával dolgoznak, nagyon korán képesek magyar szamócát a piacra vinni. Ezt követően érkezik a hidegfóliás állományokból a gyümölcs, majd végül a szabadföldi, amennyiben azt az időjárás engedi.

Hunyadi István egyetértett, a hazai szabadföldi szamócatermesztők legnagyobb problémája momentán az, hogy a járványhelyzet miatt nem mindenkinél adott a megfelelő számú élő munkaerő, hogy elvégezzék a gyümölcs szüretelését. Bár pontos adatai a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetnek sincsenek, hisz vélhetően sokan nem is legálisan dolgoznak, általánosságban 5 és 10 ezer fő közöttre tehető az idénymunkások száma.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu