2021. december 8. szerda Mária

Hírek - Élelmiszer

Taroltak a magyar pezsgők a londoni világbajnokságon: rekordszámú érmet szereztek

A magyar befektetők tulajdonában álló, erdélyi Kárásztelek Pezsgőpincészet által az idei, Londonban rendezett Pezsgő Világbajnokságra benevezett négy tétel mindegyike kitűnően szerepelt: három arany (Carassia Rosé, Carassia Blanc de Blancs Brut Magnum, Carassia Classic Brut Magnum) és egy ezüstéremmel (Carassia Classic Brut) az eddigi legjobb eredményét érte el a pincészet. Fontos hír a Kárásztelek Pincészet életében, hogy idén fehér pezsgőik mellett a rozé pezsgő is bekerült az aranyérmesek elit klubjába. Magyarországról a Carassia mellett a Kreinbacher és a Sauska pincészetek vettek részt a versenyen.
 
 

Ötödik éve bizonyítanak a Carassia pezsgők a legrangosabb nemzetközi mezőnyben, a legszigorúbb minőségi standardok mellett lebonyolított londoni Pezsgő Világbajnokságon (Champagne & Sparkling Wine World Championship – CSWWC). A Carassia pezsgők idei kimagasló eredményei ismételten visszaigazolták, hogy a termőhely, a szilágysági dombság hűvös klímája; a “pezsgő” terroir, a kezdetektől pezsgőkészítésre tervezett ültetvény; a hosszú palackos érlelés; a minimális beavatkozás; a következetes minőségre törekvés és a folyamatos fejlődés a siker kulcsa.

Az idei Világbajnokságra beküldött tételek a mennyiségileg korlátozott, minőségileg kiemelkedő 2017-es évjárat alapboraiból készültek, a Carassia Rosé pedig a 2018-as sokat ígérő évjárat előfutára. A Carassia Rosé Brut a minden szempontból kiemelkedő 2018-as évjárat alapboraiból, 10% vörösbor hozzáadásával került palackba második erjedésre. Elegáns gyümölcsösségét, komplexitását és hosszú lecsengését emelték ki a bírák.

A két magnum tétel ismét bizonyította, hogy ez a palackméret, a lassú érlelés kiemeli a pezsgő eleganciáját és komplexitását, ugyanakkor szépen megőrzi frissességét, gyümölcsösségét. Ismételten aranyérmes lett a két pezsgőalapfajta házasításából készült Carassia Classic Brut Magnum - 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir – testessége, komplexitása a hosszú palackos érlelésnek tudható be, kiemelkedő frissessége pedig a magnum-hatás sajátossága. A 100%-ban Chardonnay alapú Carassia Blanc de Blancs Magnum szintén három éves palackos érlelést követően került degorzsálásra. Gazdag, érett élesztős aromáit és frissességét kiemelve aranyérmet ítéltek neki.  A standard palackos Carassia Classic Brut 60% Chardonnay, 40% pinot noir házasítás pedig ezüstérmet kapott.

Az olyan izgalmas felfedezések, mint a japán, a román vagy az orosz minőségi habzóborok az egyik fontos oka a CSWWC létezésének. A másik pedig az, hogy követve a legelismertebb tételeket láthatjuk, hogy vajon átjutnak-e a vakteszten Gold, Best is Class vagy Trophies minősítéssel

– mondta Tom Stevenson, a zsűri elnöke.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.
    Mind a négyet bepipálom

    Agrárszektor Konferencia 2021

    Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó