2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Élelmiszer

Tovább árad a tejtenger - Sokszorosan nehezített pályán a tejtermelők

A magyar termelők az önköltségi ár alatt, literenként 75 forintért adják el a tejet a feldolgozóknak – jelentette ki Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Az uniós tejkvóta eltörlése és az orosz embargó miatt ugyanis olyan túlkínálat alakult ki a piacon, amellyel korábban nem számoltak a döntéshozók.
 
 

Jóval az önköltségi ár alatt, literenként 75 forintért adják el a magyar termelők a tejet. Harcz Zoltán szerint ezzel szemben a tej előállítási ára 90-100 forint literenként, de egy hatékony gazdaságban 85 forint/liter is lehet, míg egy kevésbé versenyképes üzemben 100 forint/liter fölé is emelkedhet. A piacon tapasztalható túlkínálatot az uniós tejkvóta rendszer eltörlése és az orosz embargó idézték elő – tette hozzá a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Harcz Zoltán úgy véli, az uniós és a magyar agrárpolitika is folyamatosan próbálja segíteni a termelői összefogásokat azért, hogy a feldolgozókkal vagy a nagykereskedőkkel folytatott tárgyaláson erősebb alkupozícióba kerüljenek. Hozzátette, az EU legnagyobb tejfeldolgozó üzemei - amelyek tízszer-tizenötször több tejet dolgoznak fel mint a teljes magyar tejtermelés - termelői tulajdonban vannak.

Fontos lenne, hogy a magyar tejfeldolgozók olcsón és hatékonyan termeljenek, beruházási támogatásokhoz jussanak, és fel tudják venni a versenyt az uniós feldolgozókkal – mutatott rá Harcz Zoltán. Szerinte egy szlovákiai tejfeldolgozó terméke, mire Magyarországra kerül, közel 50 forinttal olcsóbb lesz, mint a saját hazai piacán, mert itt nem fizetik meg utána az áfát.

Ráadásul a tej 18 százalékos áfakulcsa miatt egyes nagykereskedők nem fizetnek adót, vagy szabálytalanul visszaigénylik az áfát. Ezzel máris 50 forinttal lehet csökkenteni az árat. A magyar átlagfogyasztó pedig bármennyire is szeretne magyar terméket venni, általában az olcsóbb tejet választja – tette hozzá.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu