Tragikus a helyzet a magyar sertéságazatban: rengeteg gazda végleg feladta a harcot

Tragikus a helyzet a magyar sertéságazatban: rengeteg gazda végleg feladta a harcot

Nyakunkon a karácsony, ezáltal a nagy ünnepi vásárlás és készülődés is hamarosan elkezdődik. Az év ezen időszakában mondhatni, hogy teljesen megváltoznak a fogyasztási és a vásárlási szokásaink. Ilyenkor az ikonikus karácsonyi ételek is a magyar családok asztalára kerülnek, az év többi hónapjához képest például sokkal több halat eszünk és többet sütünk. Bár először talán a halból, pulykából és kacsából készült ételek jutnak eszünkbe, ám nem szabad elfelejtünk az elmaradhatatlan töltött káposztát sem - ami köztudottan sertéshúsból készül. A sertéságazat azonban rendkívül nehéz helyzetbe került idén a halágazattal együtt. Hogy mire számíthatnak az elkövetkezendő időszakban a magyar vásárlók, annak járt most utána az Agrárszektor.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Idén folyamatos drágulás volt megfigyelhető számos élelmiszer esetében, melynek több oka is volt. Többek között az extrém időjárási körülmények és a takarmányárak drasztikus emelkedése is közrejátszott ebben, de érdemes megemlíteni a hiánycikké vált mezőgazdasági gépek létfontosságú adalékanyagát, az AdBlue-t, illetve az emelkedő munkabéreket is. Ám az egyik legkedveltebb húsfajtánk nemhogy drágult volna, még olcsóbb is lett. Ez pedig nem más, mint a sertéshús. Ez első pillantásra jó hírnek tűnhet, ám egyáltalán nem az, sőt, igen komoly problémák ütötték fel a fejüket az ágazatban. 

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!
Idén gyakorlatilag az első negyedév végétől az élő sertés és sertéshús ára csökkent, mindemellett túlkínálat alakult ki  

- mondta lapunknak Éder Tamás, a Húsiparosok Szövetségének elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kialakult helyzetből kétféleképpen lehet kilábalni: a fogyasztás érdemi növekedésével vagy a kínálat csökkentésével - a Hússzövetség elnöke elmondása szerint az utóbbi kezdett el szépen lassan kialakulni. A tenyésztők pedig korrekciós lépéseket kezdtek el tenni, többen nem állítanak hizlaldába malacokat és tenyészkoca kivágásokról is érkeznek hírek. A helyzet komolyságát az is jól mutatja, hogy bizonyos tenyésztők itthon már nem tartják az állatot, és ideiglenesen, vagy akár végleg befejezik a tevékenységüket. Éder Tamás szerint az élő sertés ára pedig közel van történelmi mélypontjához. 

Ráadásul a takarmányárak drágulása sem könnyítette meg a tenyésztők helyzetét, hiszen, míg más ágazatokban ha lassan is, de megkezdődött a növekvő önköltségek árba való beépítése, a sertéságazatban a túlkínálat miatt nem. Ám nem ez volt az egyetlen, ami az ágazatot nehéz helyzetbe hozta, hiszen a fő önköltségi tényezők mindegyike is drágult. A krízishelyzetből való kilábalást az állami támogatás segítheti, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár bejelentése szerint a sertéstartók számára összesen 4 milliárd többletforrást biztosít a tárca év végén, így idén rekordösszegű, mintegy 20,8 milliárd forint állatjóléti támogatás segíti az ágazatot.

EZ IS ÉRDEKELHET

A halágazatban sem sokkal jobb a helyzet

Mi, magyarok alig eszünk halat, azonban az éves halfogyasztás mintegy 30-38%-át ilyenkor értékesítik, ebben az időszakban szinte hagyományosan mindenki keresi és eszi is a halat. Ezt jól bizonyítja az is, hogy az éves 5500 tonnás étkezési hal mennyiségből nagyjából 3000 tonna ilyenkor kel el. Ám a halágazat idén rendkívül nehéz helyzetbe került, lapunknak korábban Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója elárulta, hogy az elmúlt 50 év fekete éve volt 2021., semmi sem stimmelt. Mindemellett itt már jelentős drágulásra számíthatunk, a tavalyi évhez képest mintegy 30-35%-kal kell többet fizetnünk a halért. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Kell hiánytól tartanunk?

A kialakult nehéz helyzet ellenére mind a két szakember megerősítette, hogy hiánytól egyik húsfajta esetében sem kell tartanunk, így egészen biztosan kerülhet töltött káposzta és halászlé is az asztalra. Mint ahogyan fent is említettük, a karácsonyi időszak egyik legnagyobb favoritja a hal, ilyenkor mindenki keresi és fogyasztja is őket. A pontyon kívül a harcsák, a pisztráng, a süllő, a halszeletek, a haltej, a belsőség, a halfej és a halfilé is keresettebb a vásárlók körében, mint máskor. Bár sertésből év közben sem eszünk keveset, a kereslet ilyenkor sem csökken, sőt, például a füstölt áruk forgalma nagyobb karácsonykor. Maga a sertéshús és a belőle készült készítmények a két ünnep között és Szilveszterkor pedig szintén kelendőek. Ami pedig a pulykát és a kacsát illeti, sajnos ez az év sem telt el madárinfluenza nélkül, ami brutális károkat okozott számos gazdaságban. A gyilkos kór miatt több tízezer szárnyast kellett leölni, de hiányra itt sem kell számítanunk, áremelkedésre viszont igen.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03