2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Élelmiszer

Újabb fejlesztések a nagy visontai búzafeldolgozónál

Közvetlenül a hazai búzatermelőktől szerzi be alapanyagai jelentős részét a Mészáros Lőrinc üzletember érdekeltségébe tartozó visontai Viresol Kft., de a társaság gabonakereskedő cégekkel is kapcsolatban áll, és ki akarja használni a tulajdonosi kör más agrárvállalatainál meglévő szinergiákat is. A búzakeményítő-gyártó cég a közelmúltbeli gyáravatóval lezárta tesztüzemi időszakát, és fokozatosan éri majd el 750 tonnás napi csúcskapacitását. A társaság további jelentős fejlesztéseket is tervez.
 
 

„Felfutási terv” alapján éri el csúcskapacitását a nemrég átadott visontai búzakeményítő gyár, amely teljes üzemmódban naponta 750 tonna búzát dolgoz majd fel – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója. A 33 milliárd forintos beruházással, 6,2 milliárd forintos kormánytámogatással felépített gyárat a napokban Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel. A Viresol Kft. 51 százaléka az Opus Nyrt. tulajdonában áll, amely Mészáros Lőrinc üzletember érdekeltségébe tartozik.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Tóth Anett tájékoztatása szerint a gyáravatással lezárult a próbaüzemi időszak, és a feldolgozót fokozatosan futtatják fel a csúcstermelés szintjére. Folyamatos üzemmenettel és alapanyag-beszerzéssel dolgoznak, így a vállalat működése közvetlenül nem függ a nyári betakarítási időszakoktól.

A Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő-gyártójának számító cég évente 250 ezer tonna takarmánybúzát dolgoz majd fel, amelynek nagy részét közvetlenül a magyar termelőktől vásárolja fel. Emellett együttműködésre törekednek a hazai gabonakereskedőkkel, illetve Tóth Anett szerint ki szeretnék használni azokat a szinergiákat is, amelyeket a tulajdonosi kör más agrárvállalatai nyújtanak. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, Mészáros Lőrinc tavaly év végén tőzsdén kívüli agrárérdekeltségei többségét közös szervezetbe, a Talentis Agro Holdingba integrálta, de a Viresol Kft. nem került a holdingot alkotó agrárcégek közé, mivel a vállalat a tőzsdén szereplő Opus Nyrt. konszolidációs köréhez tartozik.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

A visontai feldolgozó alapvetően natív, illetve módosított keményítőket és maltodextrint állít elő, emellett pedig melléktermékként glutént, alkoholt és takarmány-alapanyagot gyárt. A termékek 70 százalékát az exportpiacokon értékesítik, amelyek közül Közép-Kelet-Európa tekintik első számú célpontnak, de Nyugat-Európába, Ázsiába és a Közel-Keletre is szállítanak majd. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a cég vásárlói között a világ legnagyobb multinacionális vállalatai is szerepelnek, de vevői partnereik nevét csak a tőkepiaci jogszabályoknak megfelelően hozhatják nyilvánosságra.

Maximális kapacitáskihasználtság mellett az új gyár éves forgalma elérheti a 100 millió eurót, de a további növekedés érdekében újabb fejlesztéseket is terveznek – tette hozzá Tóth Anett. A társaság célja, hogy az iparág régiós innovációs és tudásközpontjává váljon. Következő beruházásként hamarosan elkészül a vállalat módosított keményítő-üzeme, míg közép- és hosszú távon logisztikai és raktár központ építését, innovációs K+F laboratórium létrehozását és interaktív gyárfelügyeleti rendszer integrálását tervezik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu