2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Élelmiszer

Vaddisznók teszik tönkre a magyar húsexportot

Mindenkit büntetnek az oroszok a litván sertéspestis miatt.
 
 

Sertéspestissel fertőzött, litván vaddisznók miatt állították le a Magyarországról származó sertéstermékek bevitelét (is) az orosz hatóságok. Komoly kockázatot jelenthet az uniós húspiacon, ha a beszállítási stop hosszabb távon is fennmaradna. A hazai húsipari cégek egyelőre bíznak abban, hogy a korlátozás rövid életű lesz.

Durva hatást fejthet ki az uniós húspiacra, ha Oroszország hosszabb távon is fenntartja az EU-s tagországokra elrendelt húsbeviteli tilalmat – mondta az agrarszektor.hu-nak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. Az orosz piacra szánt termékek felhalmozódása ugyanis uniós készletnövekedéshez, ezen keresztül pedig árcsökkenéshez vezethet, így akár rendkívüli brüsszeli piaci beavatkozásokat is szükségessé tehet.

Az ügy hátterében az áll, hogy Litvániában nemrég sertéspestissel fertőzött vaddisznókat találtak. A litván hatóságok a WTO-szabályokkal összhangban tájékoztatták az EU-t és az orosz hatóságokat a két esetről, amit egy közelebbről nem megnevezett szomszédos nem uniós tagállamokból hurcolhattak be Vilnius feltételezése szerint. Az orosz hatóságok a Litvániában felbukkant sertéspestis miatt rendeltek el importtilalmat, amelyet az Európai Unióból származó valamennyi élősertésre és sertéshúsra kiterjesztettek.


MTI-fotó: Balázs AttilaAz orosz intézkedés jelentőségét mutatja, hogy az uniós élősertés és sertéshús export negyede Oroszországba irányul. Az oroszok által átvett mennyiség éves szinten 700 ezer tonna fölött van és 1,4 milliárd eurós forgalmat jelent az uniós exportőröknek. Egyelőre azonban – közölte Menczel Lászlóné – a hazai húsipari cégek bíznak abban, hogy az oroszok gyorsan megszüntetik a beviteli stopot. A tilalom a magyarországi húsipari vállalatokat közvetlenül most még nem érinti komolyan, mert nem szállítanak jelentős mennyiségű terméket az orosz piacra – tette hozzá a titkár.

Tonio Brog uniós egészségügyi biztos a napokban aránytalan intézkedésnek nevezte az orosz lépést. A fertőzött terület beazonosítását követően az Európai Bizottság azt javasolta az orosz hatóságoknak, hogy a WTO-szabályokkal összhangban az exportengedélyezett listáról ideiglenesen távolítsák el a szóban forgó litván területeket, de az EU más területeiről érkezős sertésexporttal szemben ne hozzanak korlátozó intézkedéseket.

A bizottság tájékoztatása szerint ugyanakkor az oroszok nem fogadták el a javaslatot, de a tárgyalások folytatódnak. Tonio Brog „mélységes sajnálatának” adott hangot amiatt, hogy az orosz partnerek a sertésexportot olyan EU-tagállamokból is betiltották, amelyeket nyilvánvalóan nem érint a sertéspestis – írja a bruxinfo.hu


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu