Az Interpol is harcol a hamis élelmiszerek ellen

MTI
15 tonna romlott csokoládét és 5 tonna ismeretlen eredetű almát is lefoglaltak egyebek mellett abban az élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi műveletben, amelyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is részt vett. Magyarországon több mint 47 tonna hamis vagy gyenge minőségű élelmiszert, és 107 ezer liter egyéb terméket vontak ki a forgalomból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Közel 50 tonna élelmiszer akadt fenn idehaza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hálóján az élelmiszerhamisítás elleni, OPSON VI. nemzetközi művelet során. A 61 résztvevő állam hatóságai 9800 tonna élelmiszert és 26,4 millió liter egyéb árut (összesen 13 millió darab terméket) foglaltak le, amelyek összértéke eléri a 230 millió eurót - jelentette be Helik Ferenc, a Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője.

Az Europol és az Interpol által koordinált akció 2016 decembere és 2017 márciusa között zajlott. A hamisított vagy veszélyes termékek között méz, ásványvíz, alkoholos italok, tengeri hal és kaviár is akadt. A magyar hatóságok munkáját az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) is segítette, ennek köszönhetően többek között 15 tonna romlott csokoládét és 5 tonna ismeretlen eredetű almát is lefoglaltak.

Helik Ferenc hangsúlyozta, hogy az élelmiszerek hamisítása együtt jár az adójogszabályok megsértésével, ráadásul - a kábítószer-kereskedelem mellett - a legnagyobb illegális jövedelmet hozó tevékenységek közé tartozik. Becslések szerint évente több tízmilliárd dolláros bevételt jelent világszerte.

A bűnözők számára azért vonzó az élelmiszer, mert a kereslet folyamatos és jelentős mértékű. Nálunk az átlagos napi fogyasztás 2,4 kilogramm fejenként, az itt tartózkodó turistákat is beleszámolva 30-40 ezer tonna is lehet az országos fogyasztás egyetlen nap alatt. Magyarországon kívül Európában csak Olaszország és Dánia hatóságai működtetnek az élelmiszerek ellenőrzésére szakosodott egységeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31