2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hírek - Európai Unió

Egész Európában romlottak a kalászosok terméskilátásai

A száraz időjárás miatt romlottak a búza és az árpa hozamkilátásai az Európai Unióban – áll a blog.syngenta.hu oldalán a Strategie Grains adataira hivatkozva. A francia elemző cég a napokban csökkentette az EU búza termésére vonatkozó előrejelzését, mégpedig 146,1 millió tonnáról 144,8 millió tonnára.
 
 

Öröm az ürömben, hogy még a mérsékelt előrejelzés is 14 százalékkal magasabb érték a tavalyi terméseredménynél, amit szintén az aszály tizedelt meg. Az árpa esetében a prognózist 61,8 millió tonnáról 61,0 millió tonnára módosították. Ez azt jelenti, hogy Európa keleti részét most komolyan érinti a csaknem féléves esőhiány.

Magyarországon az előző héten sajnos nem hullott le a várt mennyiségű csapadék, ezen a héten pedig végig északkeleti áramlás lesz a jellemző térségünkben. Északkeleti áramlás, mely egyrészt száraz (pedig nagy szükség lenne a további esőre), másrészt hűvös (a hét első felében reggeli fagyok is várhatók), ráadásul szeles idővel jár (ami erősen szárít és a beporzó rovarok, a méhek munkáját hátráltatja a javában virágzó gyümölcsfákon) -áll az OMSZ oldalán.

Az EU betakarítási kilátásai – főként Spanyolországban és a délkeleti tagországokban – a márciusi száraz időjárás miatt némileg romlottak, de az előrejelzések még mindig a múlt évinél jobb eredménnyel kecsegtetnek” – közölte a Strategie Grains, amely a kukoricára vonatkozó korábbi 63,1 millió tonnás előrejelzését nem módosította, ami 2 százalékkal több termést igér az előző szezonhoz képest. A búza- és az árpatermés várható növekedése élénkíti az exportkilátásokat, ugyanakkor várhatóan versenyképesebbé válnak a kukoricával szemben. Ennek révén akár csökkenhet is az Unió kukoricabehozatala, bár korábban rekordimportra számítottak az elemzők.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu