2021. január 25. hétfő Pál

Hírek - Európai Unió

Eldőlt! - Magyarország a végsőkig kitart a vitákat kirobbantó szer mellett

Szakmai indokokkal megfelelően alátámasztható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint, miért támogatja Magyarország a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag uniós engedélyének meghosszabbítását. A Nébih, illetve a Földművelésügyi Minisztérium (FM) egyetért azzal az állítással, hogy a glifozát nem sorolható a feltételezhetően rákkeltő hatóanyagok közé, ezért Magyarország az úgynevezett fellebbviteli bizottság november végi ülésén is az engedély megújítása mellett szavaz majd. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákellenes ügynöksége ugyanakkor a hatóanyagot rákkeltőnek minősítette, ezért az unióban sokan az azonnali teljes betiltást sürgetik.
 
 

Támogatja a Nébih a glifozát december 15-én lejáró uniós engedélyének megújítását – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a hivatal. A Nébih a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egyetért azzal, hogy a hatóanyag nem sorolható be a feltételezhetően rákkeltő szerek közé. Hasonló állásponton van az amerikai, a japán és a kanadai hatóság is – tette hozzá a hatóság.

Az unió illetékes fellebviteli bizottsága várhatóan november 27-én dönt a glifozát sorsáról. A Földművelésügyi Minisztérium az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy Magyarország a legutóbbi brüsszeli egyeztetésen megszavazta az Európai Bizottság (EB) azon javaslatát, hogy a hatóanyag engedélyt öt évvel hosszabbítsák meg. Döntés azonban nem született, mert az ügyben nem alakult ki minősített többség. Ezért van szükség a fellebbviteli testület november végi ülésére.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


A Nébih szerint az Európai Bizottságnak nem öt évre, hanem az uniós szabályozásban szereplő leghosszabb időszakra – azaz 15 évre - szóló jóváhagyást kellett volna előterjesztenie. Ugyanakkor a hivatal egyetért azzal, hogy a glifozát némileg speciális eset abból a szempontból, hogy a jobban elterjedt, szélesebb körben felhasznált hatóanyagok közé tartozik, és nálunk iss ez a legnagyobb mennyiségben forgalmazott növényvédelmi hatóanyag. Magyarország ezért november 27-én is támogatja majd a bizottság öt évre szóló, kompromisszumos javaslatát – húzta alá a Nébih.

Hogyan értékelik a növényvédőszerek hatóanyagait?
Minden tagállami hatóság részt vesz a növényvédőszer-hatóanyagok teljes körű veszélyességi és kockázatértékelésében, amely rendeletben szabályozott adatkövetelmények és egységes értékelési alapelvek mentén zajlik az Európai Unióban. A részletszabályokat a tagállami szakértők részvételével kidolgozott uniós (európai bizottsági és EFSA), illetve nemzetközi (például OECD) útmutatókban rögzítik. A Nébih szerint minden olyan hatóanyag Európai Uniós jóváhagyása és megújítása támogatható, amely megfelel e követelményeknek, a felhasználásukkal járó kockázat elfogadható az emberi és állati egészség szempontjából és a környezet magas szintű védelmét is biztosítja.

Mint ismert, az utóbbi időszakban hatalmas vitát váltott ki az Európai Unióban a glifozát, amelyet a WHO rákkutatási ügynöksége a potenciálisan rákkeltő hatóanyagok közé sorolt. Az unióban ezért sokan a glifozát betiltását sürgetik, és nemrég az Európai Parlament (EP) is hasonlóan nyilatkozott, bár végül 2022-es legkésőbbi kitiltási időpontot határozott meg. Az Európai Bizottság ezt figyelembe véve csökkentette öt évre megújításról szóló, legutóbbi javaslatát.

Magyarországnak az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) értékeléseire kell támaszkodnia, amelyeket e szervezetek a tagállamokban elfogadott rendszerben végeznek – állítja a Nébih. A hivatal szerint ugyanis így biztosítható, hogy az EU-ban minden növényvédőszer-hatóanyag egységes elbírálás alá essen.

A Nébih tájékoztatása szerint a glifozátot tartalmazó készítmények nemzeti szinten további felülvizsgálatokon esnek majd át, amennyiben a hatóanyag megújítása mellett döntenek a tagállamok. Ha indokolt, a felülvizsgálatok eredményeként tagországi szinten további kockázatcsökkentő intézkedéseket lehet hozni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu