Megújuló energia: figyelmeztető felhívást kapott hazánk

agrarszektor.hu
Figyelmeztető levelet intézett az Európai Bizottság több uniós tagállamhoz, köztük Magyarországhoz, mert a meghosszabbított határidőre sem küldték meg Brüsszelbe a megújuló energiával kapcsolatos nemzeti cselekvési tervüket. Ez a jogsértési eljárás legelső lépése - írja az MTI.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az eredeti határidő június 30. volt, de ezt meghosszabbították szeptember 30-ig. Az EU elfogadott programja szerint 2020-ra a megtermelt energia 20 százalékának kell már megújuló forrásból származnia. Ezen belül Magyarországnak 13 százalékra kell emelnie a megújuló forrásból származó energia hányadát. Magyarországnak arról kellett volna benyújtania cselekvési tervet szeptember 30-ig, hogy hogyan kívánja megvalósítani ezt a célt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium adatai szerint 2009-ben a megújulóenergia-felhasználás az összes energiafogyasztás 7,3 százaléka volt, szemben az egy évvel korábbi 5,9 százalékkal.

Magyarország mellett Szlovákia, Lengyelország, Észtország és Belgium kapott hivatalos figyelmeztető levelet.

A lépés az úgynevezett uniós jogsértési eljárás első lépcsőjének számít. Ha a Bizottság nem kap megfelelő választ, akkor a következő fázisban "indoklással ellátott véleményt" küld az érintett országnak. A Bizottság akár pert is indíthat az Európai Bíróságnál egy tagország ellen a jogsértés miatt. Az "indoklással ellátott levél" azt az álláspontot tartalmazza, amelyet a Bizottság az esetleges perben fog képviselni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?