Rekord sebességgel nőhet az afrikai napenergia ipar

agrarszektor.hu
A villamos hálózaton kívüli, akkumulátoros napenergia projekteknek köszönhetően Afrika déli részén éves átlagos szinten több mint 10 százalékkal nőhet a megújuló energiatermelés 2009-2015 között - derül ki a Frost & Sullivan amerikai piackutató cég felméréséből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A cég megújuló energia projekteket vizsgáló éves jelentésében azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a 10 százalék fölötti éves átlagos növekedéshez megfelelő támogatási - elsősorban betáplálási ártámogatási (feed-in tariff) - rendszer bevezetésére van szükség, melyről Dél-Afrikában és Kenyában már döntöttek is.

A Szahara sivatagtól délre eső, Szubszaharai Afrika megújuló energiapiaca várhatóan megtriplázódik a következő 5 évben - állíjta a Frost & Sullivan legújabb jelentésében - melynek fő motorjai inkább kisebb kapacitású projektek, mintsem a nagy állami monopóliumok lesznek.

Szakértők szerint ezeken a területeken a villamos energia ellátás kiépítésére a kisebb teljesítményű energia-projektek, főként szél és napenergia projektek a legalkalmasabbak, azonban a kellő számú privát befektető bevonzásához, valamint további fejlesztések véghezviteléhez ösztönzőkre van szükség.

Ugandában, Nigériában és Kenyában valamint Dél-Afrikában várhatóan hamarosan elfogadják a betáplálási ártámogatási rendszer bevezetését, amely nagy lökést adhat az ágazatnak.

A villamos-energia hálózattal nem rendelkező (off-grid) helyeken olyan napelemek kiépítésére van szükség, melyek a napsugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává alakítják át.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03