Harminc évig még biztosan az olaj az úr Amerikában

Agrárszektor
Az amerikai energiaügyi minisztérium statisztikai és elemző szerveként működő EIA évente kiadásra kerülő elemzése nem fest különösebben pozitív jövőképet az USA energiaszektora elé, legalábbis ami a fosszilis energiaforrásoktól való függetlenedést illeti.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A fele amerikába megy
Az egy főre jutó energiafelhasználást tekintve magasan az USA vezeti a rangsort. Minden évben minden egyes amerikai 87,000 kw/h energiát használ el, ami legalább kétszer annyi, mint amennyit a listán őt követő átlag EU-állampolgár fogyaszt.

Az elemzés egyik legérdekesebb része az USA energiatermelésének és fogyasztásának várható trendjeinek alakulása egészen 2040-ig, melyből kiderül, az ország energetikai szakemberei szerint még nagyon messze van a fosszilis energiaforrásoktól való függetlenedés. Összességében átlag 0,3 százalékos éves növekedést várnak 2040-ig az egy főre jutó energiafelhasználásban, bár az elkövetkezendő öt évben minimális csökkenés várható, köszönhetően a különféle energiatakarékossági intézkedések életbe lépésének. A megújuló energiaforrások részesedése az felhasználásra kerülő energiából drámaian növekedni fog az előrejelzések szerint, a bioüzemanyagok fogyasztása 60 százalékkal, az egyéb megújulók részesedése a jelenlegi érték háromnegyedével nő az elkövetkezendő 30 évben.

Ez azonban messze nem olyan kedvező adat, mint első olvasatra tűnik, az összképet nézve ugyanis még 2040-ben is csupán 10 százalékra lesz tehető a megújuló forrásokból származó energia részesedése, miközben a fosszilis energia hányada alig 5 százalékkal csökkenve 80 százalék lesz. Ez már csak azért is problémás, mert belföldi forrásokból ezt képtelenség kielégíteni, dacára a jelenleg Észak-Dakotában zajló olaj-boomnak, az éves készletek 20-25 százaléka még harminc év múlva is importból származik majd.

A jelenlegi állapotok szerint tehát nem változik számottevően az energiatérkép az elkövetkezendő évtizedekben, ám egyrészt ekkora időintervallumban még rengeteg minden történhet, legfeljebb az átállás lesz lassabb, mint arra egyesek számítottak. Arról pedig a legkevésbé sincs szó, hogy a megújuló energia ügye zsákutcába került volna, sőt. Az egyik legdinamikusabban növekvő szegmens bővülésének jóval több mint a felét a fotovoltaikus szektor évi 15 százalékos növekedése adja majd. A pillanatnyi helyzet ugyan befektetői szempontból sehol a világon nem tűnik különösebben jónak, ugyanakkor hosszútávon még bőven van hová fejlődni, ráadásul az óriási túlkínálat következtében leszorított árak új lökést adhatnak a kapacitásbővítést megcélzó beruházásoknak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?