Az agrárpolitikán múlik Európa jövője?

Az agrárpolitikán múlik Európa jövője?

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament története talán legvitatottabb törvényét tárgyalta a közelmúltban: a természet-helyreállítási jogszabály szerint jelenleg az EU földterületeinek mintegy 81 százaléka rossz állapotban van. A cél pedig az, hogy helyrehozzák Európa biodiverzitását, beleértve a rovarokat, a veszélyeztetett fajokat és a termőföldeket is.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az agrárszektor és a farmerek szerint azonban mostanában eleget szenvedtek a háború, az infláció és a szárazság miatt, ezért később kellene nekiállni ennek a projektnek. A véleménykülönbségre, az abban rejlő politikai lehetőségekre már pártok is alakultak - Belgiumban és Hollandiában pedig jelentős befolyásra is szert tettek -, de az uniós politikai erőközpontok is igyekeznek belőle tőkét kovácsolni. Körülbelül egy hónapja az Európai Parlament megszavazta története egyik leginkább vitatott törvényjavaslatát. A Nature Restoration Law, vagyis természet-helyreállítási jogszabály az európai zöld megállapodás, Ursula von der Leyen bizottsági elnök nagy zöld élénkítőcsomagjának egyik legfontosabb része, de keserű vita lett belőle a parlament frakciói és a tagországok egy része között - írja a 24.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az EU a jogszabállyal azt szeretné elérni, hogy 2030-ig az unió földterületének rossz minőségű talajából 20 százalékot helyrehozzanak a tagállamok, 2050-ig pedig azt, hogy az egészet megjavítsák - és ez a 20 százaléknyi föld az, ami vitát robbantott ki: a gazdák és az agrárszektor szerint a háború, a szárazság és az infláció miatt már eleget szenvedtek mostanában, másrészt pedig, hogy ha fel kell adniuk az erodált termőföld ötödét, akkor kevesebb területük lesz állatot tenyészteni és növényt termeszteni, ami veszélyezteti a világ és az EU élelmiszer-biztonságát.

A törvény egyébként épphogy átment a parlamenten, mindössze tucatnyi szavazattal. Ettől még viszont nem lett elfogadva, hiszen azt az Európai Tanácsnak is tárgyalnia kell, de a most futó spanyol elnökség ígéretet tett erre. Ha elfogadják, akkor nincs mese, a tagállamoknak két éven belül elő kell állniuk egy saját tervvel a jogszabály teljesítésére, amit a bizottság véleményez. Vélhetőleg a tanácson átmegy majd a javaslat, húsz tagország már előre ki is kötötte, hogy támogatni fogja. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03