Nincs mese: gyökeresen át kell alakulnia az agráriumnak

Nincs mese: gyökeresen át kell alakulnia az agráriumnak

A tudományra, az innovációra és nem egy esetben a helyi tudásra, a kreativitásra alapulva kell átformálni a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart annak érdekében, hogy fenntarthatóbb, igazságosabb és hatékonyabban működjön – hangzott el az Európai és Közép-Ázsiai Tudományos és Innovációs Hét megnyitó eseményén. A rendezvény az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO 2023. évi tudományos és innovációs fórumának része, amely igazodik az Élelmezési Világfórum "Az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása felgyorsítja az éghajlatváltozás elleni fellépést" témájához.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egy hét az agrártudásról

Az esemény apropója az Európai és Közép-Ázsiai Tudományos és Innovációs Hét, amelyet a FAO szervezésében Budapesten tartanak október 2-a és 5-e között. A FAO célja, hogy ezen a rendezvényen a kormányok, kutatóintézetek, civil társadalmi szervezetek és a magánszektor számára platformot biztosítson a tudomány, a kutatás, az innováció, valamint a politika és a szakpolitika közötti kapcsolódási mechanizmusok integrációjának szükségleteivel, hiányosságaival és lehetőségeivel kapcsolatos tapasztalatok megvitatására és megosztására.

Stratégiai célok

Mindez kapcsolódik a FAO 2022-31-es stratégiájához is. A FAO 2022-ben jóváhagyott első tudományos és innovációs stratégiája megteremti az alapokat a tudomány és az innováció használatának fokozásához a FAO technikai beavatkozásaiban és normatív iránymutatásaiban.

Ez a stratégia kiegészíti a FAO éghajlatváltozással kapcsolatos stratégiáját, a FAO magánszektor bevonására vonatkozó stratégiáját és a biológiai sokféleségnek a mezőgazdasági ágazatokban való érvényesítésére vonatkozó FAO-stratégiát is, szervesen kapcsolódva azokhoz.

A technológia, az innováció és az adatok keretén belül a programozási beavatkozások gyorsítóinak tekinthetők. Ennek középpontjában az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása áll, hogy azok hatékonyabbá, rugalmasabbá és fenntarthatóbbá váljanak a jobb termelés, a megfelelő táplálkozás és jobb környezet elérése érdekében.

Cél az ellenállóbb agrárium

A FAO globális tevékenységének része az európai és közép-ázsiai térségre vonatkozó regionális cselekvési terve is. Az európai és közép-ázsiai agrár-élelmiszeripari rendszerek előtt álló összetett kihívások megoldásához a tudomány, a technológia és az innováció hasznosítására van szükség.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 15. 10:01