Súlyos bajban az ukrán mezőgazdaság: aggasztó hírek jöttek a földekről

Súlyos bajban az ukrán mezőgazdaság: aggasztó hírek jöttek a földekről

agrarszektor.hu
Ukrajna több régiójában a folyamatos esőzések miatt lassabban haladnak a munkálatok, ami miatt helyenként később tudják a termelők a munkálatok megkezdését. Ugyanakkor ennek van egy előnye is, mégpedig az, hogy a talaj jelentős nedvességtartalékot halmoz fel, mely a növények fejlődéséhez elengedhetetlen. A gazdák dolgát nehezíti az is, hogy sok helyen nem volt aknamentesítés, így sok mezőgazdasági terület veszélyesnek minősül. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Denisz Marcsuk, az Összukrán Agrártanács helyettes vezetője elmondása szerint nincs lehetőség teljes anyagi fedezet biztosítására. A háború egyik következményeként a gazdálkodók még az aktív gabonaértékesítés időszakában sem kapták meg a piaci árat, emellett a logisztika is költséges. Hozzátette, a gazdálkodóknak 2022-ben még volt némi anyagi tartalékuk, és a hitelprogram is működött. Jelenleg mindössze 90 millió hrivnya limittel vehető fel kölcsön, ez az összeg azonban nem elegendő a közepes méretű mezőgazdasági vállalkozások minden igényének fedezésére. Marcsuk szerint ezt a határt legalább 180 millió hrivnyára kellene emelni. A szakértő hangsúlyozta, a háború miatt az idén mintegy 5 millió hektárt nem vetnek be Ukrajnában - írja a Világgazdaság

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrárpolitikai és élelmiszerügyi minisztérium számításai szerint 2023-ban 206,5 ezer hektárral kevesebb területen, 5,7 millió hektáron vetnek tavaszi kultúrákat. A gabona és a hüvelyesek esetében a 2022-eshez képest idén körülbelül 89%-os termelés várható. A szakértők előrejelzései szerint 2023-ban az őszi árpában várják a legnagyobb visszaesést - mintegy 32,7%-ot -, amit azonban a tavaszi árpa növekedése valamelyest kompenzál. Mindemellett komolyabb mértékben csökken a rozs (-24%) és a rizs (-29%) termesztése is. A hajdina esetében is lehet csökkenés, de a mennyiség még így is jelentősen meghaladja a korábbi években elért szintet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet Kárpátalján?

Kárpátalján sem rózsás a helyzet, beszámolók szerint megyeszerte gyengén haladnak a munkálatok, több helyen üres, félig megművelt parcellák láthatók. Sok tábla marad megműveletlen, azok a gazdák, akik viszont folytatják munkájukat, kifejezetten erős állománnyal dolgozhatnak tovább - ez pedig bizakodásra ad okot a termés mennyiségét illetően. Az időjárás az ottani gazdák életét is megnehezítette, hiszen egy extrém száraz nyár után a téli csapadék nem töltötte fel a talaj vízkészleteit. Tavasszal viszont megérkezett a csapadék is, méghozzá igen bőségesen, szinte már túlságosan is feltöltődtek a vízkészletek, így jelenleg ez is nehezíti a tavaszi munkálatok elkezdését.

A legfájóbb mégis az, hogy a felvásárlási árak nem követik a hatalmas műtrágya-, vetőmag- és vegyszerköltségeket, így a sikeres szezont zárók is legfeljebb nullára jönnek ki

- mondta a Pro Agricultura Carpatika falugazdásza, Molnár Ildikó.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?