Ezekre az állami földekre lehet még pályázni

MTI
Újabb 24 ezer hektár állami termőföldet hirdet meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a gazdálkodók számára. A terület fele legelő, fele pedig szántó.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nemzeti parkok már kiírták a pályázatokat a rájuk eső területekre, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pedig a napokban teszi közzé a pályázati kiírást - jelentette be Bitay Márton Örs, az FM államtitkára. A most meghirdetett állami földterület 1070 birtoktest, ami nagyjából 25 hektáros átlagnak felel meg.

2010-ben a 600 ezer hektár állami tulajdonú földnek 600 bérlője volt. A kormányzati ciklus végére, ez év tavaszára a bérlők száma megtízszereződött. Az állami földterület több mint egyharmadát, 230-235 ezer hektárt hirdettek meg eddig - tette hozzá Bitay Márton Örs.

A mostani 24 ezer hektáron kívül az idén még várhatóan 5-6 ezer hektár állami ültetvényterületet is meghirdetnek. A 24 ezer hektárban benne vannak azok a korábban megbízási jogviszonyban hasznosított területek is, amiket már meg lehet hirdetni hosszú távú haszonbérleti pályázatban. Az állami földvagyonnak van olyan része is, amelyet nem lehet hosszú távú haszonbérbe adni, ezt továbbra is megbízási szerződés alapján művelik majd, évről-évre kötött szerződés alapján.

A 24 ezer hektár esetében szintén tartani kívánják a 80-20 százalékos arány, így 80 százalékát természetes, míg 20 százalékát jogi személyek vehetik haszonbérbe. A természetes személyek közül továbbra is előnyt élveznek a fiatal gazdák, a pályakezdő gazdálkodók és a családi gazdaságok, s a pályázatnak továbbra is feltétele a haszonállat-tartás. A pályázati kiírások igazodtak a májusban életbe lépett új földforgalmi törvény rendelkezéseihez is.

Az államtitkár beszélt az ellenőrzésekről is, amelyek az idén kezdődtek. Az ellenőrzések egy év földhasználat után indulnak el. Napjainkban 450-500 ellenőrzés folyik, eddig 4 esetben bontottak szerződést, mivel a bérlő nem tett eleget vállalásainak - közölte Bitay Márton Örs.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31