2020. február 26. szerda Edina

Hírek - Föld

Illetékmentesség, bezárt kiskapuk: így könnyítik a földvásárlásokat

Szélesebb körben mentesülhetnek ezután a gazdálkodók a vagyonátruházási illeték alól, ha haszonbérlettel terhelt termőföldet vásárolnak. Emellett megszűnt annak a lehetősége, hogy egyesek visszaélésszerűen hivatkozzanak az ökológiai gazdálkodásra, és így előzzék meg a helyi gazdálkodókat az elővásárlási rangsorban. A földügyekkel kapcsolatos szabályozást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) kezdeményezésére módosította a parlament.
 
 

A szabályozási módosítás szerint a földvásárlók haszonbérlettel terhelt termőföldeknél az eddiginél szélesebb körben mentesülnek a vagyonátruházási illeték alól. Ezután azok is mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól, akik - akár a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől is - olyan földet vásárolnak, amelyen öt éven belül lejár a haszonbérleti szerződés. Ennek feltétele viszont, hogy a birtokba kerüléstől öt évig a földet a gazdálkodóknak saját maguknak kell mezőgazdasági vagy erdőgazdasági célra használni, más javára földhasználatot vagy haszonélvezetet nem lehet alapítani. Kikötés még, hogy a feltételek vállalásáról az adóhatóság felé nyilatkozni kell. A visszaélések elkerülését szolgálja, hogy aki a vállalt feltételeket nem tartja be, annak az eredeti illeték kétszeresét kell megfizetnie. A jogszabály a folyamatban lévő ügyekre is érvényes.

Az Országgyűlés megszavazta azokat a változtatásokat is, amelyek a földforgalmi szabályozás módosítására vonatkoznak. Ezzel megszűnt annak lehetősége, hogy egyesek ökológiai gazdálkodás vállalására visszaélésszerűen hivatkozva megelőzzék a helyi gazdálkodókat az elővásárlási rangsorban. A folyamatban lévő ügyekre szintén vonatkozó törvénymódosítás már csak annak adja meg a lehetőséget az ökológiai gazdálkodásra való hivatkozásra, aki hivatalos tanúsítvánnyal rendelkezik arról, hogy ténylegesen folytat ilyen tevékenységet. Továbbá a módosítás értelmében csak akkor lehet hivatkozni az ökológiai gazdálkodásra, ha a földterületen három éven belül lejár a haszonbérleti szerződés. Így az az életszerűtlen helyzet is megszűnik, hogy akár több tíz év múlva birtokba vehető földeknél hivatkozzanak erre az elővásárlási jogosultságra. Ugyanezen szabályok a haszonbérleti szerződésekre is vonatkoznak, így ott is megszűnik ez a visszaélési lehetőség.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu