2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Föld

Kongatják a vészharangot: aggasztó állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

Az Európai Unió természetes élőhelyeinek több mint 80%-a kedvezőtlen vagy rossz állapotban van - figyelmeztetett hétfőn kiadott jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), amely szerint nagyobb erőfeszítésekre van szükség az érintett területek megóvásához.
 
 

A 2013 és 2018 közötti időszakot lefedő jelentés hanyatlást mutat az előző hat évhez, a 2007-2012 közötti időszakhoz képest, amikor a természetes élőhelyek 77%-a volt kedvezőtlen állapotban. Carlos Romano, az EEA szakértője és a jelentés egyik készítője kijelentette, hogy Európában egyértelműen egy nagy volumenű helyreállításra van szükség. Ez nem csupán a biológiai sokféleség, hanem az éghajlatváltozás szempontjából is indokolt.

Az élőhelyekre, valamint állat- és növényfajokra egyebek között az intenzív mezőgazdasági termelés, a városok terjeszkedése - karöltve a turizmussal és a rekreációval -, a nem fenntartható erdőgazdálkodási tevékenységek, a légszennyezés, a betolakodó fajok, az illegális vadászat és halászat, valamint az éghajlatváltozás jelent fenyegetést.  A vizsgált hat évben az EEA több mint 67 ezer olyan emberi tevékenységet azonosított a 28 európai uniós tagállamban, ebbe még beleértve Nagy-Britanniát is, amelyek ártalmasak a környezetre.

A vizsgált 463 madárfaj kevesebb mint felének, 47%-ának jó a védettségi állapota az Európai Unióban, ami 5%-os visszaesés a 2007-2012 közötti időszakhoz képest. A "kedvezőtlen vagy rossz" állapotban lévő fajok aránya 39%, ami 7%-os növekedés a korábbi periódushoz képest. A beporzók számára fontos élőhelyek védettségi állapota jobban romlott, mint más természeti területeké. A jelentés a természetes élőhelyek mindössze 15%-át sorolja jó, míg 81%-ukat a kedvezőtlen vagy rossz védettségi szintbe. A füves területek, dűnék és mocsarak azon területek közé tartoznak, amelyek állapota erősen romlik, az erdőterületek esetében azonban jelentős javulás figyelhető meg. A tengeri területekre vonatkozóan kevés az adat. A vizsgált állatfajok 27%-a jó védettségi státusszal rendelkezik, ami bár alacsony arány, de még így is 4%-os növekedést jelent a 2007-2012 közötti időszakhoz képest.

A természetvédelmi erőfeszítések kifizetődését jelzi, hogy a Natura 2000 hálózatba tartozó élőhelyek állapota jobb, mint más természeti területeké. Az Európai Unió szárazföldi területének 18%-a - ez 2012 óta változatlan -, tengeri területeinek 10%-a, ami a korábbiakhoz képest 4%-kal több területet jelent, tartozik az ökológiai hálózatba.

Jelentésük azt mutatja, hogy Európa természeti kincseinek egészsége, valamint az emberek jólétének megóvása érdekében alapvető változtatásokra van szükség az élelmiszer-előállításban és -fogyasztásban, az erdőterületek kezelésében és használatában, valamint a városépítésben

– hangsúlyozta Hans Bruyninckx, a koppenhágai székhelyű EEA ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu