Kongatják a vészharangot: aggasztó állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

Kongatják a vészharangot: aggasztó állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

MTI
Az Európai Unió természetes élőhelyeinek több mint 80%-a kedvezőtlen vagy rossz állapotban van - figyelmeztetett hétfőn kiadott jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), amely szerint nagyobb erőfeszítésekre van szükség az érintett területek megóvásához.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2013 és 2018 közötti időszakot lefedő jelentés hanyatlást mutat az előző hat évhez, a 2007-2012 közötti időszakhoz képest, amikor a természetes élőhelyek 77%-a volt kedvezőtlen állapotban. Carlos Romano, az EEA szakértője és a jelentés egyik készítője kijelentette, hogy Európában egyértelműen egy nagy volumenű helyreállításra van szükség. Ez nem csupán a biológiai sokféleség, hanem az éghajlatváltozás szempontjából is indokolt.

Az élőhelyekre, valamint állat- és növényfajokra egyebek között az intenzív mezőgazdasági termelés, a városok terjeszkedése - karöltve a turizmussal és a rekreációval -, a nem fenntartható erdőgazdálkodási tevékenységek, a légszennyezés, a betolakodó fajok, az illegális vadászat és halászat, valamint az éghajlatváltozás jelent fenyegetést.  A vizsgált hat évben az EEA több mint 67 ezer olyan emberi tevékenységet azonosított a 28 európai uniós tagállamban, ebbe még beleértve Nagy-Britanniát is, amelyek ártalmasak a környezetre.

A vizsgált 463 madárfaj kevesebb mint felének, 47%-ának jó a védettségi állapota az Európai Unióban, ami 5%-os visszaesés a 2007-2012 közötti időszakhoz képest. A "kedvezőtlen vagy rossz" állapotban lévő fajok aránya 39%, ami 7%-os növekedés a korábbi periódushoz képest. A beporzók számára fontos élőhelyek védettségi állapota jobban romlott, mint más természeti területeké. A jelentés a természetes élőhelyek mindössze 15%-át sorolja jó, míg 81%-ukat a kedvezőtlen vagy rossz védettségi szintbe. A füves területek, dűnék és mocsarak azon területek közé tartoznak, amelyek állapota erősen romlik, az erdőterületek esetében azonban jelentős javulás figyelhető meg. A tengeri területekre vonatkozóan kevés az adat. A vizsgált állatfajok 27%-a jó védettségi státusszal rendelkezik, ami bár alacsony arány, de még így is 4%-os növekedést jelent a 2007-2012 közötti időszakhoz képest.

A természetvédelmi erőfeszítések kifizetődését jelzi, hogy a Natura 2000 hálózatba tartozó élőhelyek állapota jobb, mint más természeti területeké. Az Európai Unió szárazföldi területének 18%-a - ez 2012 óta változatlan -, tengeri területeinek 10%-a, ami a korábbiakhoz képest 4%-kal több területet jelent, tartozik az ökológiai hálózatba.

Jelentésük azt mutatja, hogy Európa természeti kincseinek egészsége, valamint az emberek jólétének megóvása érdekében alapvető változtatásokra van szükség az élelmiszer-előállításban és -fogyasztásban, az erdőterületek kezelésében és használatában, valamint a városépítésben

- hangsúlyozta Hans Bruyninckx, a koppenhágai székhelyű EEA ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13