Milliárdok maradnak a földvásárlók zsebében

Megmentette a magyar gazdákat (is) az Európai Bíróság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem kell visszafizetniük több milliárd forint földvásárlási támogatást a hazai gazdálkodóknak, miután az Európai Bíróság érvényben hagyta az Európai Unió Tanácsának azt a korábbi döntését, amely Magyarország számára (is) engedélyezte ilyen támogatások kifizetését 2010-2013 között. A tanácsi döntést a bíróság előtt az Európai Bizottság (EB) támadta meg, mert úgy ítélte meg, hogy a földvásárlási támogatások 2010-től már nem voltak összeegyeztethetők a belső uniós piac működésével és szabályozásával.

Az Európai Bíróság mostani döntése olyan állami közvetlen támogatásokat és kamattámogatásokat érintett, amelyeket Magyarország a földvásárlásokhoz azért folyósított, hogy uniós szinten is versenyképes méretű birtokok jöjjenek létre. Ilyen támogatások már az uniós belépés előtt is érvényben voltak, de e támogatási lehetőségeket a 2004-es csatlakozás után meghosszabbítottuk.

Az Európai Bizottság azonban menet közben úgy ítélte meg, hogy a földvásárlási támogatások az uniós piaccal már nem egyeztethetők össze, ezért egyes tagállamokat - köztük Magyarországot - is felkért arra, hogy 2009 végéig módosítsák szabályozásukat. Több tagállam - Magyarország mellett Litvánia, Lengyelország és Lettország - azonban e helyett az Európai Unió Tanácsához fordult, hogy engedélyt kapjon a földvásárlási támogatások 2010. január 1.-2013. december 31. közötti meghosszabbítására. A tanács egyhangú határozattal járult hozzá ehhez, az Európai Bizottság pedig később a bíróság előtt e döntést támadta meg.

Az Európai Bíróság mostani ítélete azt jelenti, hogy a négy tagállamban jogszerűek voltak a földvásárlási támogatási kifizetések 2010-2013. között. Ebből az következik, hogy a jogosultaknak a kapott pénzeket nem kell visszafizetniük az államnak. Ha viszont a bíróság az Európai Bizottságnak adott volna igazat, a források jogosulatlan, tiltott állami támogatásoknak minősültek volna, így azokat utólag vissza kellett volna szolgáltatni a költségvetés számára. A tanács korábbi jóváhagyó határozata szerint Magyarország összesen legfeljebb 4 milliárd forint, Litvánia 55 millió litas, Lengyelország 400 millió z³oty, Lettország pedig 8 millió latot fizethetett ki földvásárlási támogatásként 2010-2013-ban.

A bírósági ítéletből is egyértelműen kiderül, hogy a jelenlegi támogatási formákat 2013. december 31-ig lehet fenntartani, tehát a mostani döntésnek valójában abból a szempontból volt jelentősége, hogy a jogosultak a pénzeket jogszerűen vették-e fel vagy sem. Eddig is nyilvánvaló volt, hogy a földvásárlási támogatások sértik az uniós versenyt, de az Európai Unió Tanácsa a 2010-es meghosszabbításkor azt mérlegelte, hogy szükség van a fenntartásukra, mivel az érintett országok gazdálkodói földpiaci versenyhátránnyal küzdöttek - érvelnek jogi szakértők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31