2019. december 7. szombat Ambrus

Hírek - Föld

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Agrárkamara: nitrát érzékeny területeken már tilos a tárgyázás!

November 15-től február 15-ig tilos trágyát kijuttatni, tárolni a nitrát érzékeny területeken, továbbá érzékeny területeken a megengedettnél több állatot tartani. A késő őszi-téli időszakban, egyes környezetileg érzékeny területeken, így a Natura 2000 és a nitrátérzékeny területeken betartandó szabályozás részleteiről számol be a Magyar Agrárkamara közleménye.
 
 

Azon gazdálkodóknak, akik a nitrátérzékeny, vagy Natura 2000 területeken gazdálkodnak fontos tudni, hogy a késő őszi, téli és kora tavaszi időszakokban tevékenységüket korlátozniuk kell környezet- és természetvédelmi megfontolásokból. Ezen korlátozások beépültek az uniós előírások révén az úgynevezett Kölcsönös Megfeleltetés rendszerébe is, azon belül a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmény (JFGK) 4., illetve az 1-5. pontokba. A vonatkozó rendeletek alapján ezen követelmények tartalmazzák azokat a tiltásokat, korlátozásokat, melyeket be kell tartani. Lássuk, melyek ezek!

1. Natura 2000 területek (JFGK 1-5.):
A vonatkozó 269/2007. (X. 18.) Korm. rendelet értelmében minden Natura 2000 gyepterületet használónak engedélyt kell beszereznie az október 31. és április 23. között történő legeltetéshez és nád irtásához. Engedélyért általánosságban a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőséghez, míg helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjéhez, főjegyzőhöz kell fordulni.

2. Nitrátérzékeny területek (JFGK 4.)
Az 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet értelmében a nitrátérzékeny területeken mindennemű trágya – szerves és műtrágya is – kijuttatása tilos november 15. és február 15. között. Ez alól kivételt képez az őszi kalászosok fejtrágyázása február 1-jétől. Fontos tudni, hogy a tilalmi határidőn túl is tilos a trágyázás fagyott, vízzel telített, hótakaróval borított talajokon!

A trágyázási tilalmi időszakban a téli legeltetés bizonyos feltételek mellett megengedett, amelyek akkor is betartandók, ha a terület Natura 2000 és fentiek szerinti természetvédelmi hatóságtól engedéllyel rendelkezik. Ezen feltétel, hogy az állatsűrűségből származóan a kijuttatott trágya éves szinten nem haladhatja meg a 120 kg/ha nitrogén hatóanyag mennyiséget. Így például legeltethető hektáronként számítva egy tejelő tehén; vagy 2,3 hízómarha, vagy 7 juh.

Nagyon fontos tudni, hogy a téli tilalmi időszakban, valamint fagyott, hóval borított, vízzel telített talajon nem létesíthető és tartható fenn ideiglenes trágyakazal. Vagyis ezekből adódóan oda kell figyelni arra, hogy a téli hónapokban legyen elegendő trágyabefogadó kapacitás. 

Fontos továbbá, hogy minden a magánszemélyek háztartási igényeit meghaladó tevékenységet folytató állattartó (5 számosállat felett, baromfi tartás esetén 3 számosállat felett), valamint minden nitrátérzékeny területen gazdálkodó tegyen eleget december 31-ig, a nitrát-adatszolgáltatási kötelezettségének, mert ennek hiánya a Kölcsönös Megfeleltetés eseti szankció mellett, adatszolgáltatási bírságot is maga után vonhat.

A gazdálkodók, több forrásból is tájékozódhatnak területük érzékenységi besorolásáról komplex információk a www.kolcsonosmegfeleltetes.eu oldalon találhatók, továbbá a Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadói is felkereshetők. A nitrát érzékeny területek besorolása fellelhető a 43/2007 FVM rendelet szerinti MePAR blokklistában, a Natura 2000 területi besorolás a 14/2010 KvVM rendeletben, az egyes támogatásokhoz kötődően MePAR blokkszinten ez évre az Irányító Hatóság 40/2011. (III.30.) számú közleményében, továbbá a www.mepar.hu honlapon.


A Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadóinak elérhetősége a umvp.agrarkamara.hu oldalon.

Forrás: MA


Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu