2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Föld

Sokkoló: folyamatosan lopják a világ vízkészleteit a farmerek

A klímaváltozás miatt is egyre fenyegetőbb veszélyt jelent a vízhiány, de a lopás miatt is folyamatosan apad a világ vízkészlete.
 
 

A világ víztartalékainak 30-50%-át minden évben ellopják, főleg a mezőgazdasági érdekek miatt a farmerek, állapította meg egy új, nemzetközi kutatás, amelyet az ausztrál Adelaide-i Egyetem kutatói vezettek, írta meg a HVG.hu a The Guardian információi alapján. A Nature Sustainabilityben megjelent kutatáshoz három esettanulmányt készítettek, az ausztrál gyapotmezőket, az amerikai kender-, és a spanyol eperültetvényeket vizsgálták.

Adam Loch, a tanulmány vezető szerzője szerint nehezítette a munkájukat, hogy a fejlődő országokból sokszor ezekről a tevékenységekről nem is tudnak adatot szerezni, de hangsúlyozta, hogy nem szabad azt hinni, hogy a fejlett térségekben nem fordul elő vízlopás. A mezőgazdaságban a gazdag országokban is lopnak a vízkészletekből.

A fő okok között a társadalom hozzáállását, az intézményi keretet és az abban gyökerező, jövőt övező bizonytalanságot nevezték a szerzők, hogy tudnak-e majd mivel öntözni a farmerek. Ha a gazdálkodók motiváltak abban, hogy lopják a vizet, mert kevés van belőle, a terményeiket pedig öntözniük kell, hogy megmaradjanak, és amíg a víz ára magasabb, mint a lopásáért kiszabott büntetés összege, addig igen, lopni fogják a vizet, tette hozzá a kutató, mit értenek intézményi keret alatt.

A vízlopás azért jelentős probléma, mert a világ vízkészletét már így is fenyegeti a klímaváltozás – ami miatt pedig még inkább lopnak ebből.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu