Sokkoló: folyamatosan lopják a világ vízkészleteit a farmerek

Sokkoló: folyamatosan lopják a világ vízkészleteit a farmerek

agrarszektor.hu
A klímaváltozás miatt is egyre fenyegetőbb veszélyt jelent a vízhiány, de a lopás miatt is folyamatosan apad a világ vízkészlete.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világ víztartalékainak 30-50%-át minden évben ellopják, főleg a mezőgazdasági érdekek miatt a farmerek, állapította meg egy új, nemzetközi kutatás, amelyet az ausztrál Adelaide-i Egyetem kutatói vezettek, írta meg a HVG.hu a The Guardian információi alapján. A Nature Sustainabilityben megjelent kutatáshoz három esettanulmányt készítettek, az ausztrál gyapotmezőket, az amerikai kender-, és a spanyol eperültetvényeket vizsgálták.

Adam Loch, a tanulmány vezető szerzője szerint nehezítette a munkájukat, hogy a fejlődő országokból sokszor ezekről a tevékenységekről nem is tudnak adatot szerezni, de hangsúlyozta, hogy nem szabad azt hinni, hogy a fejlett térségekben nem fordul elő vízlopás. A mezőgazdaságban a gazdag országokban is lopnak a vízkészletekből.

A fő okok között a társadalom hozzáállását, az intézményi keretet és az abban gyökerező, jövőt övező bizonytalanságot nevezték a szerzők, hogy tudnak-e majd mivel öntözni a farmerek. Ha a gazdálkodók motiváltak abban, hogy lopják a vizet, mert kevés van belőle, a terményeiket pedig öntözniük kell, hogy megmaradjanak, és amíg a víz ára magasabb, mint a lopásáért kiszabott büntetés összege, addig igen, lopni fogják a vizet, tette hozzá a kutató, mit értenek intézményi keret alatt.

A vízlopás azért jelentős probléma, mert a világ vízkészletét már így is fenyegeti a klímaváltozás - ami miatt pedig még inkább lopnak ebből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13