Felújított öntözőrendszert avattak Fábiánsebestyénen

agrarszektor.hu
Több mint 300 millió forintból elkészült a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. felújított öntözőrendszere; a Dónáti öntözőrendszert fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter helyezte üzembe hétfőn.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy az utóbbi évszázad egyik legsúlyosabb aszályát éli most a magyar mezőgazdaság, amelyre egyetlen válasz van csak, az öntözés. Az országban jelenleg mintegy 170 ezer hektár öntözhető terület van, amelynek alig 60 százalékát öntözik ténylegesen.

A miniszter a fő problémák közt említette, hogy a rendszerváltás után szabadáras lett az öntözővíz, amelynek következtében jelentősen csökkent az öntözött területek nagysága.

Az öntözés költségeit nem vagy csak nagyon kis mértékben lehet beépíteni a termékek árába. Ezért több megoldáson dolgozik a minisztérium és a kormány: szükséges a vízszolgáltatási árképzési rendszer kidolgozása és a jelenlegi szolgáltatók felülvizsgálata.

Egy másik költségcsökkentési lehetőség, ha a gazdálkodói közösségek biztosítják a vízszolgáltatást, amelyre az országban már több példa is van. Emellett fontos, hogy a beruházások stabil anyagi alapokat kapjanak, a fejlesztések megfelelő támogatásokban részesüljenek - sorolta a miniszter.

A cél, hogy néhány év alatt a ténylegesen öntözött terület nagysága elérje a 180 ezer hektárt; ebben a meglevő öntözőrendszerek felújításának ugyanúgy szerepe van, mint az újak építésének - tette hozzá Fazekas Sándor, aki azt is hangsúlyozta, hogy az öntözésnek a közfoglalkoztatásban is fontos feladata van, jelenleg is több ezren dolgoznak a csatornahálózatok karbantartásán, felújításán az országban.

A fábiánsebestyéni beruházás 310 millió forintból valósult meg, 60 százalékos állami támogatással és a Kinizsi 2000 Zrt. valamint a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat 40 százalékos önereje mellett. A cég 1999-ben alakult. Évek óta 1,2-1,3 milliárd forintos árbevétellel számol, 50-60 millió forintos átlagos eredménnyel. A 3.500 hektáron 105-en dolgoznak.

A cég komoly fejlesztés előtt áll, hiszen a jövőben egy új szarvasmarhatartó telepet szeretnének építeni, ezzel megduplázva a jelenlegi állományt. Ebbe a fejlesztési tervbe illett bele a mostani beruházás is.

A felújított öntözőrendszerrel csaknem 600 hektárt - a cég termőterületének 55 százalékát - tudnak locsolni, amelyen elsősorban cukorrépát, hibrid kukoricát, zöldbabot, szóját termelnek. Állattenyésztéssel is foglalkoznak: évente mintegy 1000 tejelő marhát tartanak, 1000-2000 sertést állítanak elő, mintegy 200 juhuk is van, és jövő év végére 200 anyaegyedből húsmarhaállományt szeretnének beállítani. Emellett a lótenyésztés is szép sikereket hoz, már versenyeken is jól szerepelnek - mondta el Farkas Sándor vezérigazgató.

(forrás: MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

Támogatott tartalom

Fagykár után (x)

Az előző hetekben érkezett lehűlés miatt a helyenként fellépő fagy erőteljes károsodást okozott a növényeinkben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?