Ez minden gyümölcstermelő rémálma: itt a megoldás a pusztító betegségek ellen

Ez minden gyümölcstermelő rémálma: itt a megoldás a pusztító betegségek ellen

agrarszektor.hu
A célegyenesben vannak a Thorwald mezőgazdasági robot terepi tesztjei. Mint ismeretes, ez a gép UV-C fényt használ a gyümölcstermesztők életét megkeserítő kórokozó, a lisztharmat ellen. A norvég Saga Robotics által kifejlesztett önjáró platformot idén Nagy-Britanniában két magaságyásos szamócatermesztő gazdaságban is tesztelték, és az eredmények azt mutatják, a robot tökéletesen kordában tudta tartani a veszedelmes gombabetegséget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Thorwald egy autonóm robotplatform, amelynek célja a lisztharmat UV-C fénnyel történő elpusztítása a gyümölcsállományokban. A norvég gyártó, a Saga Robotics közlése szerint a robotnak az idei brit szamócaszezonban - azaz márciustól októberig - sikerült teljesen visszaszorítania a kórokozót mindkét, a tesztelésben részt vevő, magaságyásos gyümölcstermesztő gazdaságban - olvasható a Future Farming oldalán. A Thorwald Kent megyében a Clock House Ltd. vállalkozás 10,6 hektárnyi, valamint a Hugh Lowe Farm Ltd. cég 2 hektáros szamócatermesztő területén bizonyított az év során.

A lisztharmat minden gyümölcstermesztő rémálma: ez a gomba ugyanis együtt fejlődött az általa megtámadott növényekkel, és gyorsan ellenállóvá tud válni a vegyszeres kezelésekkel szemben. Az evolúció során azonban kialakult egy komoly gyengesége is, mert alkalmazkodott a nappal és az éjszaka természetes ciklusaihoz. A Thorwald névre keresztelt robot ezt használja ki azzal, hogy éjszakánként UV-fénynek teszi ki a növényeket, amikor a kórokozók számára nincs elegendő kék fény ahhoz, hogy a védekező mechanizmusaik aktiválódjanak, amint arról az Agrárszektor korábban már beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy-Britanniában már 2019 óta zajlik a robot tesztelése, de a Saga Robotics szerint a 2021-es év vízválasztónak bizonyult, idén ugyanis a lisztharmatnak a mintákon nyomát se lehetett felfedezni. A gazdaságokban semmiféle permetszert nem vetettek be a kórokozó ellen, sem kémiai, sem mechanikai védekezéssel nem éltek. Ahogy Pål Johan, a Saga Robotics vezérigazgatója elmondta, a szezon során a robotjaik egyenes vonalban számolva mintegy 7300 kilométernyi szamócát kezeltek UV-fénnyel. A robotok eljárása 100%-ban megbízható és hibátlan volt.

A Saga Robotics által kifejlesztett robotplatform, és így az UV-C kezelés is elérhető már kereskedelmi forgalomban. A gyártó egyelőre még nem tud az összes megrendelésnek eleget tenni, de már dolgoznak azon, hogy a hozzájuk forduló termelőknek ne kelljen sokáig várakoznia a legújabb generációs növényvédelmi eljárásra. A cég kiemelte, hogy nem a robotot kínálják fel a gazdáknak, hanem a munkát, amit elvégez. A Saga Robotics szabott árral dolgozik hektáranként ugyanannyit kérnek el mindenkitől. Az árban már benne van a robot üzemeltetése is. A termelőknek a tranzakció után csak annyi a dolguk, hogy megmutassák, mely növényeknek van szükségük a kezelésre, a többit a robot már elvégzi magától.

(A cikkben felhasznált képek a Saga Robotics tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02