2020. november 29. vasárnap Taksony

Hírek - Gépek

Minden eddiginél többen akarnak mezőgépészek lenni

Több mint a kétszeresére nőtt a mezőgazdasági gépészképzésben résztvevők száma az utóbbi öt évben. Ez még mindig kevés, ugyanis jelenleg tizedannyi szakembert foglalkoztatnak a mezőgazdaságban, mint amennyire szükség lenne. Idén ősszel viszont minden eddiginél többen választották a mezőgépész szakmát.
 
 

A technika fejlődésével, a folyamatos gépberuházásokkal és fejlesztésekkel párhuzamosan évek óta jelentős munkaerőhiánnyal küzd magyar mezőgazdaság, pedig tavaly az ágazat a GDP)-termeléshez 3,8 százalékkal járult hozzá - írja közleményében a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). Komoly problémát okoz, hogy nincsen elegendő szakember, jelenleg például tizedannyi mezőgépészt foglalkoztatnak, mint amennyire szükség lenne. Ugyanakkor idén ősszel minden eddigi rekordot megdöntve 2700 diák választotta a mezőgazdasági gépész szakmát, és kezdte meg e területen tanulmányait.

Az elmúlt öt évben a mezőgazdasági gépészképzésben résztvevők száma 2,3-szorosára nőtt. A megyei bontást nézve Hajdú-Bihar megye a legjelentősebb, ahol 2016-ban tízszer annyi mezőgépész tanult, mint 2013-ban.


Három évvel ezelőtt a MEGFOSZ és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) képzési és karrierprogramot indított el. A MEGFOSZ által kidolgozott 11 pontból álló program egyik fő eleme, hogy a diákok duális képzés keretében országszerte több mint 30 szakiskolában nem csak elméleti tudást szereznek, hanem a programhoz csatlakozott vállalatoknál akár egy-két évnyi gyakorlati időt is eltöltenek.

A duális képzés előnye, hogy a diákok már az iskolaévek alatt valós környezetben, gyakorlati oldalról is mélyebben megismerik a gépipar technológiáit, és mire befejezik tanulmányaikat, sok esetben már biztos állásuk van. Folyamatosan bővül a képzések köre, például mezőgazdasági gépjavító képzés tavaly 4 újabb megyében - Fejérben, Győr-Moson-Sopronban, Somogyban és Jász-Nagykun-Szolnokban - is indult. Az idén együttműködési megállapodást írt alá az MKB Bank Zrt. és a MEGFOSZ, amelynek keretében az MKB pénzügyi csoport a következő időszakban támogatást nyújt a MEGFOSZ szakmai programjának megvalósításához – mondta Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu