2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Hírek - Gépek

Mire lehet hivatkozni a GMO-k betiltásánál? Készül a lista!

Továbbra sem fogadható el a tagállamok számára a génmódosított növények (GMO) köztermesztésbe vonására vonatkozó bizottsági javaslat, amely lényegében a tagországokra bízná, hogy engedélyezik, vagy betiltják a génmanipulált növények termesztését – olvasható a BruxInfon.
 
 

Az uniós környezetvédelmi miniszterek a hétfői tanácsülésen harmadszor is nekiveselkedtek a GMO-vitának. Fazekas Sándor azt mondta, hogy a tagállami álláspontok lényegében nem változtak az októberi találkozó óta, „most mindenki elmondta ugyanazt, csak kicsit alaposabban”.

Az Európai Bizottság júliusban tett javaslatot a jelenlegi engedélyezési rendszer megváltoztatására. A testület nagyobb függetlenséget kíván adni a tagállamoknak, ezért rájuk bízná, hogy engedélyezik, vagy betiltják a genetikailag módosított növények bevonását a köztermesztésbe, a testület azonban csak akkor hagyná jóvá egy tagállam tiltó döntését, ha ezzel nem környezetvédelmi, vagy egészségügyi indokokra hivatkozik. A vidékfejlesztési miniszter elmondta, lehetne például gazdasági, szociális, vagy erkölcsi okokra hivatkozni.

John Dalli egészségügyi biztos a hétfői tanácsülésen közölte, a testület február 11-re elkészít egy listát azokkal az indokokkal, amelyekre egy esetleges tiltó döntésnél hivatkozni lehet.

Bár a magyar elnökségnek eltökélt szándéka, hogy jelentős előrelépést tegyen a GMO-vitában, szakértők szerint erre nem sok esély van, és nem Magyarország esetleges rutintalansága miatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu