Robbanásszerű változásokat hozhatnak az agráriumban a digitális technológiák

Robbanásszerű változásokat hozhatnak az agráriumban a digitális technológiák

agrarszektor.hu
Ősszel indult el a NAK TechLab vállalkozásfejlesztési program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminál szervezésében. A programmal a szervezők célja, hogy együttes erővel segítsék az agrárium innovációs fejlődését akár új, eddig még nem látott ötletekkel, akár új startup vállalkozások bevonásával. Az agrárszektor.hu Győrffy Balázst, a NAK elnökét kérdezte a program tapasztalatairól, a mezőgazdaságba érkező innovációkról és arról, mennyire nyitottak a magyar agrárium szereplői az új technológiai megoldások iránt.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ősszel indult a NAK Tech Lab vállalkozásfejlesztési program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminál szervezésében. Mik a legfontosabb tapasztalatai az első hónapoknak?

A NAK TechLab innovációs programba jelentkezett közel 30 csapat közül választottuk ki azt a 13-at, amelyek részt vehettek a kiválasztási tábor (Bootcamp) rendezvényünkön. Az inkubálás során folyamatos üzleti és szakmai mentorálást és képzéseket kaphatnak a startupok.

A csapatok itt találkoztak először a programba bevont nagyvállalatokkal, akik értékajánlataik alapján kiválaszthatták, hogy melyikükkel való együttműködés jelenthet számukra piaci előnyt, és akikkel a 3 hónapos inkubációs folyamat alatt dolgoznak majd.

Az esemény alatt jó volt látni, hogy egy-egy csapat tud új megoldási javaslattal szolgálni a nagyvállalatoknak, vagy a már meglévő termékük előtt nyílt új értékesítési lehetőség.

A tábor eredményeként 8 csapatnak sikerült egy vagy több nagyvállalati együttműködést kialakítani, velük folytatódik a program a következő állomásig, a validációs táborig. Addig folyamatos munka folyik az együttműködések keretében, melyet segít, hogy a csapatok heti rendszerességgel találkoznak mentorokkal.

Miért érzi fontosnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy egy ilyen programot támogasson?

Az agráriumban robbanásszerű változások várhatók a digitális technológiák és az új, innovatív megoldások terjedése miatt, melyek nagy mértékben hozzájárulnak az agárgazdaság hatékonyságához, ezáltal a jövedelmezőségéhez, az élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok minőségének javulásához. A NAK mint a hazai agrárgazdaság képviselője kiemelt céljának tekinti, hogy ennek a fejlődésnek az élére álljon és gyorsítsa az új megoldások fejlesztését, elterjedését, ezáltal a tagjai is hatékonyabb gazdálkodást folytathassanak.

Győrffy Balázs (Fotó: Design Terminal)

Mindezen túl a kamara a mezőgazdaság 5.0 megoldásait használó, a digitalizációs szemléletváltáson átesett tagjainak is tud szolgáltatást nyújtani, az új technológiák naprakész ismeretének köszönhetően. Jelenleg kevés olyan lehetőség van, ahol a más szektorokban dolgozók találkozhatnak az agráriumot érintő problémákkal, így ők nem tudnak hatékony fejlesztésekbe kezdeni, ezért is érezzük fontosnak az ennek teret adó platform profi működtetését.

Mit gondol, milyen innovációkra van leginkább szüksége a magyar agráriumnak? Mennyire érkezhetnek ezek a startupoktól?

A hazai gazdálkodók termelési hatékonyságának növelését segítő innovációkra van a legnagyobb szükség, melyek segítségével fel tudják venni a versenyt a nemzetközi versenyben. A hatékonyságnövelésen kívül nagy probléma a kézimunkaerő hiánya. Általánosságban elmondható, hogy szinte minden digitalizációval kapcsolatos megoldás csökkenti a munkaerő- és a munkaidő-szükségletet. Ezeken túl a logisztikai szervezéssel is komoly erőforrásigény takarítható meg, tehát ezen a téren is hatékonyan tudja segíteni a digitalizáció az agráriumot.

A startupok bevonása jelentősen lerövidítheti az új megoldások fejlesztési idejét, köszönhetően annak, hogy a felmerülő problémákra gyors reakciókat tudnak adni. Ezen kívül ők tudnak innovatív szemlélettel foglalkozni egy-egy témakörrel.

Mit tapasztal, mennyire motiválják a startuppereket, egyetemistákat, fiatalokat az agráriumban rejlő piaci és technológiai lehetőségek? Mennyire lehet ezeket összekapcsolni olyan, a jövő generációk számára kiemelt kérdésekkel, mint például a környezetvédelem vagy a fenntartható fejlődés?

Jelenleg az agrárium a legkevésbé digitalizált szektora a gazdaságnak. Az ágazat számtalan fejlesztési lehetőséget rejt a szerteágazottságának köszönhetően. Jelenleg kevés startup foglalkozik agráripari fejlesztéssel, így az jó lehetőséget kínál a többi, már telített szektor mellett. Kiemelendő az is, hogy jelentős vásárlóerővel bír az agrárium, így üzletileg is nagy lehetőségek rejlenek benne. A fejleszti folyamatok gyorsítását a NAK TechLab támogató közege segítheti, valamint kisebb kockázattal érhető el a fejlesztés.

A fenntarthatóságot és a környezetvédelmet alapvetően minden innovatív, digitális fejlesztés támogatja, legfőképp azzal, hogy az üzemi szintű működést optimalizálja. Csökkenthető a géphasználat, a kijutatott szermennyiségek optimalizálhatók, a humánerőforrás jobban tervezhető.

Mit gondol, mennyire nyitottak a magyar agrárium szereplői az ilyen új technológiai megoldások iránt? Ez a kérdés értelmezhető a generációváltás szempontjából is?

Az agrárium jelenlegi szereplőire alapvetően a konzervatív szemlélet jellemző. Az új megoldások általában úgy tudnak elterjedni, ha a termelők saját maguk tapasztalják meg az új megoldás működését.

A generációváltás szempontjából a digitalizációval járó előnyök elvitathatatlanok. Az átláthatóbb, korszerű megoldások vonzóbbá tehetik a szektort a fiatal generáció számára. Az automatizációval, a távoli felügyelettel jelentősen csökkenthető a személyes jelenlét, valamint az innovatív technológiák számtalan izgalmas és látványos elemet kínálnak a fiatal termelőknek.

Mennyire van lehetősége a programban részt vevő startupoknak arra, hogy fejlesztéseiket a gyakorlatban is kipróbálják?

A programba bevont piaci szereplők kiemelkedő szerepvállalása biztosítja a gyakorlatias és valós piaci problémák azonosítását, ezáltal a fejlesztések már egy komoly szűrőn mennek át. Emellett a gyakorlati tesztelésekben is segítséget nyújt a NAK TechLab program. Folyamatban van nagyobb hazai termelők bevonása, akiknél az új fejlesztéseket tesztelhetik a startupok, valamint itt megnézheti a többi termelő is a megoldást, ezzel biztosítva a digitalizáció mihamarabbi elterjedését.

Lát kitörési lehetőséget a hazai agrárinnovátorok számára a nemzetközi piacon? Hogy tudja segíteni a NAK a résztvevők külföldi bemutatkozását?

Számunkra a legfontosabb, hogy a NAK TechLab programjaiban szereplő startupok a hazai gazdálkodók problémáira adjanak megoldást. Bár Magyarország kis piac, rengeteg kihasználatlan lehetőség rejlik a magyar termőterületekben, földeken. Ha hazai szinten működőképes megoldásokat tudunk a piacra juttatni, természetesen segíteni fogjuk ezen fejlesztéseknek a nemzetközi terjeszkedését is.

 

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a Design Terminal támogatta.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?