Sokan vesznek ilyen növényt karácsonykor, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

Sokan vesznek ilyen növényt karácsonykor, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

Pais-H. Szilvia
Bájos ötlet lehet karácsonyi kaktuszt ajándékozni, de azért érdemes tudni, hogyan is gondozzuk megfelelően ezt a törődést igénylő növényt, hogy akár több hónapon át ontsa szebbnél szebb virágait. Ehhez adott hasznos tippeket Borsodi Bence, Megyeri Szabolcs Kertészetének kertészmérnöke, aki az Agrárszektornak azt is elárulta, mi a karácsonyi kaktusz legjobb tulajdonsága, és mire kell a leginkább odafigyelni a nevelése során.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A botanikusok Schlumbergera bridgesii-nek hívják, és az ünnepi kaktuszok csoportjához sorolják, amelyhez a hálaadás-kaktusz és a húsvéti kaktusz is tartozik. Éghajlatunkon a téli, hűvösebb időszak kedvez a karácsonyi kaktusz virágzásának. A mikulásvirág mellett ezért is lett az adventi időszak egyik legkedveltebb élővirág ajándéka. Illetve a növény virágzása időzíthető is, csak be kell tartani pár fontos szabályt. Természetétől fogva ugyanis nem biztos, hogy karácsonykor nyílna. Ehhez egész évben törődésre, megfelelő hőmérsékletre, ideális fényviszonyokra és pihentetésre van szüksége - hívta fel a figyelmet Borsodi Bence.

Milyen az a kaktusz, amelynek nincs is tüskéje?

Ugyanúgy kaktusz, mint bármelyik más, csak ez a növény Brazíliában őshonos, eredeti élőhelyét az esőerdőben találjuk. Más éghajlaton él, ezért szövete sokkal puhább, és vízigényesebb a sivatagban élő társainál. A karácsonyi kaktusz fán élő, úgynevezett epifita, hasonlóan mint az orchideák. Nem a talajban gyökeresedik meg, hanem a fák kérgeinek repedéseiben. Ahol összegyűlik a levél és a korhadék, ebben tud megtelepedni - mondta Borsodi Bence, Megyeri Szabolcs Kertészetének kertészmérnöke. Ezért sem elvetemült gondolat, hogy cserép helyett lehetne akár fatörzsbe is ültetni, de mindenképpen üreg is kell a fatörzsbe, amibe laza tőzeget, kaktuszoknak való földkeveréket kell tenni, hogy meg tudja vetni a lábát. Ellenben a kaktuszokkal, amik a homokos földet szeretik, a karácsonyi kaktusz a dúsabb, tápanyagban gazdagabb talajban érzi jól magát. Eredeti élőhelyén, a brazíliai esőerdőben ahhoz szokott, hogy remek dolga van fenn a fákon. A sivatagban növő kaktuszok ahhoz szoktak, hogy 40 fok van és tűzi őket a nap, hetekig víz nélkül is életképesek maradjanak.

Hogyan időzítsük, hogy a karácsonyi kaktusz a megfelelő időben virágozzon?

A hőmérséklet, a víz és a fény, az amivel trükközni kell ahhoz, hogy a kaktuszunk épp karácsonyra virágozzon. Ha jól időzítünk, akkor meg is hálálja: novembertől januárig ontja a virágokat. Ezt elérendő, szeptember elejétől október végéig azonban pihentetni kell. A nyugalmi időszakban világos, de hűvös helyre tegyük, 15-17 fokos helyen kell tárolni. A virágrügyek kialakulását ugyanis az indítja be, ebben az időszakban 12 óránál több sötétséget kell, hogy kapjon egy nap - közölte. Ablak közelébe kell tartani, de nem szabad forgatni, mert nagyon érzékenyek arra a karácsonyi kaktuszok, hogy milyen irányból esik rájuk a fény. Borsodi Bence hangsúlyozta, figyeljünk arra, hogy ne változtassuk meg időközben a növény helyét, mert akkor könnyen eldobálhatja a virágrügyeit.

A nyugalmi időszakban nagyon óvatosan kell bánni vele, öntözni is csak hetente, másfél hetente kell, sőt szinte szárazzá is válhat a földje. Azt viszont semmiképpen nem szabad hagyni, hogy álljon alatta a víz. A nyugalmi időszak alatt nincs szüksége más tápanyagra, mert az már a növényben benne kell, hogy legyen. Kiegészítő tápanyagot sem kell juttatni neki. Ha így teszünk, akkor 2 hónap alatt nagyon szépen kifejlődhetnek a virágrügyek - tette hozzá a szakember. 

Október első vagy második felében vége a nyugalmi időszaknak, utána tehetjük már melegebb helyre, viszont nagyon figyelni kell arra, hogy ugyanolyan fényszögből kapja a világosságot - az ablakból jövő fényt - mint ahogy az előző helyén. Ha így teszünk, akkor november közepétől január végéig tud virágozni, de ez víztől és hőmérséklettől is függ. A karácsonyi kaktusz nagyon nem szereti a túlzott meleget. A nappali hőmérsékletnek 19-22 fok körül kell lennie, éjszaka pedig 15-18 foknak, ekkor tart leghosszabb ideig a virágzás. Ha hűvösebb helyen van, vagy huzatos helyre tesszük, akkor el tudja dobni a virágait és a bimbóit. Ha pedig 22 fok fölött van a hőmérséklet, vagy túl közel kerül a radiátorhoz, a virágzása lerövidülhet 2-3 hétre. Emellett elég sok vízre van szüksége ahhoz, hogy a bimbói szépen kinyíljanak! Hetente akár többször is öntözzük, de fontos, hogy inkább kis vízadagokkal tegyük, ne egyszerre adjunk sokat. Ilyenkor megnőhet a tápanyagigénye is, hetente - kéthetente öntözővízben feloldva adjunk neki tápoldatot - tanácsolta Borsodi Bence. 

A tavaszi pihenési időszak március végéig tart

A virágzás után ne csodálkozzunk azon, ha a növényünk elveszti a fényét, mattá válik a levele, és nem fejlődik, csak vegetál. Ilyenkor hűvös helyen, 15-17 fokon, világos helyen kell tartani. Tűző naptól mentes helyen. Öntözni szintén úgy kell, mint az előző nyugalmi időszakban, hetente vagy kéthetente, még egy kicsit száraz is lehet a földje, nem baj. Nyugalmi időszakban tápanyagot sem vesz fel, pihen - közölte a kertészmérnök. Március végétől, április elejétől, ahogy jönnek a jobb idők, elindul a növény fejlődése. A legjobb ilyenkor egy keleti fekvésű ablakba tenni, mert akkor kap is napfényt, de még nem annyira erőset, hogy perzselje a növény levelét. Mivel kaktuszunk alapvetően fán élő növény, a fa lombkoronájában él, így mindig lomb között van, az őserdőben örökzöld fák élnek, emiatt a direkt napfényt nem is viseli jól.

Áprilistól már hetente többször is meg lehet öntözni, a hőigénye is kezd növekedni, ilyenkor már a 22 fok körüli hőmérsékletet szereti. A tápanyagigénye is megnő, sűrűbben kis adagokban kell adagolni a tápanyagot, így kiegyenlítettebb lesz a fejlődése. A májusi fagyokat meg kell várni, utána már ki lehet tenni a szabadba, árnyékos részre, akár a teraszra vagy az udvarra is, de mindenképpen tűző naptól mentes helyre. Kint tartható egészen augusztus végéig - tanácsolta a szakember. 

Könnyű otthon is szaporítani

A nagykereskedelemben általában hibrideket lehet vásárolni, de ahogy általában a kaktuszokat, ezt is viszonylag könnyű szaporítani. Tavaszi időszakban lehet, április második felétől szaporítani. A növény szártagokból áll, fontos, hogy nincsenek levelei se tövisei. Ha szaporítani akarjuk, vágjunk le belőle egy 4-5 cm-es részt, amely 2-3 szártagból áll, majd nagyon laza tőzegbe ültessük bele. De célszerű a leválasztás után még néhány napot hagyni levegőn, tűző naptól mentes helyen, hogy beszáradhason a seb, mert így a fertőzések sem tudnak bejutni a növénybe. Csak úgy adjunk neki vizet, hogy ne álljon az alján meg, akkor könnyen meggyökeresedik.

A legjobb tulajdonsága: nem nagyon vannak betegségei

Élettani betegségei lehetnek: a huzat miatt ledobhatja a bimbókat és a virágokat, ha nem abból a fényszögből kapja a fényt virágzáskor, mint bimbósodás idején, akkor szintén elmaradhat a virágzás. A túl sok öntözéstől sárgás-puhává válik a szára, az azt jelenti, hogy elrohadt a gyökere, onnantól nincs menekvés. Viszont, ha nagyon rugalmatlan a bőrszövete, ernyedtek a hajtásai, akkor igényli a több vizet - tudtuk meg a kertészmérnöktől. Még a takácsatka támadhatja meg, de kevésbé jellemző. A szakember szerint úgy lehet ellene védekezni, hogy sima mosogatószeres szivaccsal át kell takarítani a növényt.

A karácsonyi kaktusz virágai általában rózsaszínűek, bár vannak fehér, piros és lila virágú fajták is. Folyamatosan próbálkoznak újabb fajták keresztezésével is, így már narancssárgás színárnyalatokban is létezik. Nagyjából 6 különböző fajuk él Brazíliában. Ezek jól kereszteződnek egymással, ezt használják ki a nemesítők, hogy újabb fajtákat hozzanak létre. Mostanában próbálják úgy is keverni a színeket, hogy a virágszirom vége más árnyalatú legyen, mint az eleje.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13