Brutálisan elszaporodott a rózsatermelők legnagyobb ellensége

agrarszektor.hu
A meleg idő hatására szinte már mindenhol virágzik a rózsa, az utóbbi időben azonban egyre több házikertben jelent meg az egyik leggyakoribb kártevője, a nagy rózsa-levéltetű. Komoly problémát okozhat a tulajdonosoknak, a levéltetvek ugyanis elboríthatják a rózsa fiatal hajtásait, illetve bimbóit is, és a szívogatásuk hatására megakad a fiatal hajtások fejlődése, és csökken a virágképzés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hirtelen jött nyári melegnek nem csak a dísznövényeink számára van pozitív hatása, de jelentősen kedvez a különböző kártevőknek is. A vadrózsa és termesztett rózsa tulajdonosok már jól ismerik a nagy rózsa-levéltetűt, ami az utóbbi napokban jelentősen elszaporodott a házikertekben.

Hogyan ismerhetjük fel a rózsák egyik leggyakoribb kártevőjét?

A kifejlett rovar testhossza 3,4-3,6 milliméter, a teste hosszúkás tojásdad alakú - írja a anövénydoki.hu. A szárnyatlan nőstény világoszöld vagy sárga színű, a szárnyas nőstény feje és tora fekete, a potroha vörös vagy zöld színű. Az áttelelő tojásokból március végén kelnek ki az ősanyalárvák, amelyek szárnyatlanok. Május-június során már egyre inkább szárnyas nőstények jelennek meg, amelyek a nyár elejétől más rózsákra vagy egyéb nyári tápnövényekre telepednek át. 

A levéltetvek a károsított rózsának a fiatal hajtásait, illetve a bimbóit is elborítják. A szívogatásuk hatására a fiatal hajtásoknak megakad a fejlődése, csökken a virágképzés, és a növény növekedése lelassul. A leveleken megjelenik a mézharmat, majd a korompenész. A rózsán egész tenyészidőszakban megtalálható ez a kellemetlen és gyorsan szaporodó károsító. A jó táplálkozási feltételeket teremtő rózsán a levéltetvek gyors elszaporodását, az egyébként gyakran megfigyelhető természetes ellenségei, mint például a katicabogarak lárvái és imágói, a zengőlegyek lárvái vagy a fátyolkák korlátozni tudják.

Mivel védekezhetünk ellenük?

A tenyészidő folyamán többször is érdemes védekeznünk a nagy rózsa-levéltetű ellen. Permetezni kontakt és szisztemikus szerekkel érdemes, mert más tápnövényekről érkező szárnyas egyedek újrafertőzhetik a növényt. Érdemes azonban figyelnünk arra, hogy ezekkel a módszerekkel a természetes ellenségeiket is gyéríthetjük. Ugyanakkor élő állattal is védekezhetünk, ami lehet fürkészdarázs, de katicabogár is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?