Brutálisan elszaporodott a rózsatermelők legnagyobb ellensége

A meleg idő hatására szinte már mindenhol virágzik a rózsa, az utóbbi időben azonban egyre több házikertben jelent meg az egyik leggyakoribb kártevője, a nagy rózsa-levéltetű. Komoly problémát okozhat a tulajdonosoknak, a levéltetvek ugyanis elboríthatják a rózsa fiatal hajtásait, illetve bimbóit is, és a szívogatásuk hatására megakad a fiatal hajtások fejlődése, és csökken a virágképzés.

A hirtelen jött nyári melegnek nem csak a dísznövényeink számára van pozitív hatása, de jelentősen kedvez a különböző kártevőknek is. A vadrózsa és termesztett rózsa tulajdonosok már jól ismerik a nagy rózsa-levéltetűt, ami az utóbbi napokban jelentősen elszaporodott a házikertekben.

Hogyan ismerhetjük fel a rózsák egyik leggyakoribb kártevőjét?


A kifejlett rovar testhossza 3,4-3,6 milliméter, a teste hosszúkás tojásdad alakú – írja a anövénydoki.hu. A szárnyatlan nőstény világoszöld vagy sárga színű, a szárnyas nőstény feje és tora fekete, a potroha vörös vagy zöld színű. Az áttelelő tojásokból március végén kelnek ki az ősanyalárvák, amelyek szárnyatlanok. Május-június során már egyre inkább szárnyas nőstények jelennek meg, amelyek a nyár elejétől más rózsákra vagy egyéb nyári tápnövényekre telepednek át. 

A levéltetvek a károsított rózsának a fiatal hajtásait, illetve a bimbóit is elborítják. A szívogatásuk hatására a fiatal hajtásoknak megakad a fejlődése, csökken a virágképzés, és a növény növekedése lelassul. A leveleken megjelenik a mézharmat, majd a korompenész. A rózsán egész tenyészidőszakban megtalálható ez a kellemetlen és gyorsan szaporodó károsító. A jó táplálkozási feltételeket teremtő rózsán a levéltetvek gyors elszaporodását, az egyébként gyakran megfigyelhető természetes ellenségei, mint például a katicabogarak lárvái és imágói, a zengőlegyek lárvái vagy a fátyolkák korlátozni tudják.

Mivel védekezhetünk ellenük?


A tenyészidő folyamán többször is érdemes védekeznünk a nagy rózsa-levéltetű ellen. Permetezni kontakt és szisztemikus szerekkel érdemes, mert más tápnövényekről érkező szárnyas egyedek újrafertőzhetik a növényt. Érdemes azonban figyelnünk arra, hogy ezekkel a módszerekkel a természetes ellenségeiket is gyéríthetjük. Ugyanakkor élő állattal is védekezhetünk, ami lehet fürkészdarázs, de katicabogár is.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Levéltetű irtóként funkcionáló növények? Igen, tényleg léteznek!
Sosem volt még ilyen könnyű a levéltetvek elleni védekezés: ez a trükk működik

Vegyszermentesen és kémiai úton is megakadályozhatod a károsítást.
Megindult a rajzás! Így űzheted ki a cserebogarat a kertedből