Ezek a trükkök tényleg működnek: így még fény nélkül is jól érzik magukat a növények

Ezek a trükkök tényleg működnek: így még fény nélkül is jól érzik magukat a növények

agrarszektor.hu
A növények igazi ékei lehetnek otthonuknak, nem számít, hogy kicsi vagy nagy, modern vagy antik, színes vagy minimál, egy-egy szép virág remekül mutathat lényegében bárhol. Ám mi van akkor, ha nem jut elég napfény a szobákba? Mint tudjuk, a növényeknek elengedhetetlen a fény, a napsütés, megfelelő hőmérséklet és még több tényező is. Ha sötétebbek a szobáink, akkor le is kell mondanunk róluk, és válthatunk át művirágokra? Ez természetesen nem így van, de valóban jobban oda kell figyelnünk egy árnyékosabb helyen az ápolásukra. Hogy pontosan mikre, az az alábbi cikkünkből kiderül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár a fejünkben legtöbbször a világos, napfénytől duzzadt otthonok juthatnak eszünkbe, ez persze nem mindenkinél van így. Előfordulhat, hogy csak egy-egy helyiséget nem érint rendesen napsütés, de benne van az is a pakliban, hogy az egész ház/lakás árnyékosabb. Egyik esetben sem ijedjünk meg, hiszen, mint szinte mindenre, erre is van megoldás - írja a balconygardenweb. Ráadásul egyik sem egy atomfizika, tehát könnyedén megbirkózhatunk vele. Egy csokorba gyűjtöttük, hogy mikre kell odafigyelni, néhány extra tipp segítségével pedig csak úgy burjánzani fognak a növények még a legsötétebb szobákban is!

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Forgassuk a növényeket 

Ha fényproblémákkal küzdünk, jó megoldás lehet, ha az esetleges fényforrás felé fordítjuk őket, vagy éppen átvisszük egy árnyékosabb helyről. Például, ha vannak olyan virágok, amik ablak közelében vannak és nincs probléma a fényviszonyokkal, akkor cseréljük át őket 15-30 naponta olyanokkal, amiket nem ér rendesen fény. A kulcs tehát a forgatáson van.

Szerezzünk be kisebb lámpákat

Jó megoldás lehet, ha például asztali lámpákat vagy kisebb más lámpákat szerzünk be. Így lényegében bármerre mozdíthatjuk, irányíthatjuk a fényt, ezért érdemes olyan készülékeket vásárolni, amiket könnyedén pakolhatunk, forgathatunk ide-oda. Arra viszont nagyon figyeljünk, hogy kellő távolságra tartsuk a lámpákat, nehogy megégessük a leveleket, virágokat - erről több információt a gyártói utasításban kaphatunk. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Válasszunk megfelelő fajtákat
Mielőtt növényt vásárolunk, mindenképpen járjunk utána, hogy melyek azok, amik kisebb fényforrásokkal is jól elvannak. Ugyanis, hiába vetünk be minden trükköt, ha olyan fajtát veszünk, ami napi 10-12 óra napsütést igényel, bajban lehetünk. A kúszónövények és a páfrányok például ideális választások lehetnek. 

Vásároljunk lassan növekvő fajtákat

Mivel a lassan növekvő növények nem szaporítják aktívan a leveleket és a hajtásokat, kevesebb fényre lesz szükségük, mint más növényeknek. Azonban ebben az esetben is kerüljük el, hogy napokig sötétben kuksoljanak a zöldjeink, hiszen az egyik fajtának sem tesz jót. Ezért ebben az esetben is érdemes informálódni, mielőtt letesszük a voksunkat egy-egy fajta mellett.

Tartsuk tisztán őket

A lombozaton felhalmozódott por és szennyeződés eltömítheti a növény pórusait, gátolva a párologtatást és a fotoszintézist. Ha a növény sötét szobában van, tanácsos tisztán tartani őket, így jól elnyelik azt a kis korlátozott fényt is. Lehetőleg hetente tisztítsuk őket, de akár azt is megtehetjük, hogy 1/4 teáskanál folyékony szappannal, 1 liter vízben oldva 7-10 naponta lemossuk őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Trükközzünk tükrökkel

Ha a tükrünket megfelelő szögben állítjuk be a fényforrással szemben, a meleg és a fény egyenletesen oszlik majd meg a növényeinken. Emellett igen különleges, esztétikus megjelenést kölcsönöz a helyiségnek. Ha a szoba kicsi ahhoz, hogy nagy tükörrel varázsoljunk, akkor több kisebb is megteszi, azok is jól visszaverik a fényeket. 

Kapcsoljuk fel a villanyt

Talán a listánk legegyszerűbb, ám annál hatásosabb pontjához érkeztünk. Nagyszerű ötlet a zöldjeinket kifejezetten a lámpák környékén tartani, így, ha semmilyen fény sincsen a szobában, egyszerűen csak kapcsoljuk fel a villanyt - persze, nem kell, hogy egész nap égjen, néhány óra elegendő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Termesszünk vízben

Egy másik trükk, hogy a növényeket megfelelő körülmények között tartsuk egy gyengén megvilágított helyiségben, ha vízben nevelgetjük őket. Viszont ügyeljünk arra, hogy 4-6 naponta egyszer cseréljük ki a vizet. A szerencsebambusz például ideális választás erre a célra.

A LED szalagok használata 

A gyenge fényt igénylő növényeknél zseniális ötlet lehet, ha LED csíkokat vetünk be. Ez nemcsak a zöldjeinknek lesz jó, hanem nekünk is, mivel rendkívül mutatós és hangulatos lesz tőle az adott helyiség. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13