Filléres csodaszer: otthon is termesztheted az amúgy méregdrága szuperélelmiszert

A stevia (sztívia) növény az utóbbi években került a figyelem középpontjába, mivel úgy édesíti az ételeket, hogy közben nem kell félnünk a kalóriák támadásától vagy a vércukorszint megemelkedésétől. Mindemellett gyógynövényként is hasznos, és számos igen pozitív hatással bír szervezetünkre. Sokan nem tudják azonban, hogy míg a boltokban vagyonokat kell fizetni a sztíviáért, addig egy otthon is egyszerűen termeszthető növényről van szó. Mutatjuk, hogyan csináld.

A stevia édesítőként a legismertebb, sütéshez, főzéshez is kitűnően használható, és mivel édes íze ellenére gyakorlatilag nem tartalmaz kalóriát, valamint nem emeli a vércukorszintet sem, így a sztíviával édesített ételeket, italokat cukorbetegek és fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják. Emellett véd a fogszuvasodástól, antioxidáns, valamint elősegíti az immunrendszer megfelelő működését, illetve segít a koleszterinszint normalizálásában. Bár jó ötletnek tűnik steviával édesíteni ételeinket és italainkat, fontos odafigyelni, hogy ne adagoljuk túl.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Nem feltétlenül kell vagyonokat fizetnünk a sztíviáért, hiszen otthon magunk is termeszthetjük, és később édeseítőként a saját növényünket használhatjuk fel. Ha magról neveljük a sztíviát, akkor figyeljünk arra, hogy korábban kezdjük el őket kicsíráztatni (március eleje), hogy időben szép palántáink legyenek. A magokat nem szabad túl mélyre helyezni a földbe, legjobb, ha a föld felszínén tartjuk őket. 10-15 nap szükséges kicsírázásukhoz, majd mikor a palántán 5-6 levél már megjelent, akkor ki is ültethetjük őket a szabadba. A növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért csak akkor rakjuk ki őket, ha a föld már 8-10 fok között mozog. A növényeket 50 centiméterre ültessük egymástól, tápanyagban gazdag talajba. A növényt kertészetből is beszerezhetjük, így nem kell a magokkal bajlódnunk. Arra ügyeljünk, hogy tavasztól késő őszig napos helyen legyen, illetve, hogy rendszeresen öntözzük, de mindig csak kevés vizet kapjon egyszerre. Télen vigyük be a szobába egy világos helyre, mert érzékeny a fagyra.

Két álláspont is érvényben van: az egyik szerint az őszi virágzás előtt kell learatni, mert ilyenkor a legédesebbek a levelek. A másik vélemény pedig az, hogy minél később aratjuk le a növény, annál jobb, mert így a stevia növények stevioside koncentrációja nő. A leveleket akár egy kifeszített szúnyoghálón is megszáríthatjuk. Nem fontos a nagy hő, de a jó szellőzés elengedhetetlen. Körülbelül egy fél nap alatt kiszáradnak a levelek.

Ha nincs saját kertünk, akkor is termeszthetünk steviát a lakásban, mindössze arra kell ügyelnünk, hogy minél napfényesebb helyen legyen a növényünk. Legalább 20 centiméter átmérőjű cserépbe ültessünk, laza, tápanyagban gazdag földdel megtöltve. A föld tetejére szórjunk egy kevés mulcsot, amivel a felszíni gyökereket védhetjük. Rendszeresen öntözzük kis mennyiségű vízzel, kerüljük a talaj teljes kiszáradását, ugyanakkor a túlzott nedvesség is káros. A leveleket folyamatosan arathatjuk a növényről, vagy késő ősszel vágjuk vissza az egész növényt körülbelül 5 centiméter magasságig.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Számtalan feladat akad a kertben júniusban is.
Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

Ezek a tennivalók várnak most a kerttulajdonosokra.
Ezek a legfontosabb júliusi teendők a kertben: itt a 12 pontos feladatlista


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu